Snöoväder stoppar leveranser av covidvaccin

TT

Publicerad 2021-02-09

Tyskt snöoväder försenar leveranserna av covidvaccin till Sverige. Arkivbild.

Ett snöoväder i Tyskland har tillfälligt stoppat leveranser av Pfizers covidvaccin till Sverige. Flera svenska regioner är drabbade, rapporterar Dagens Medicin.

– Vi har fått besked om att oväder i Tyskland har försenat flygplanen med läkemedelsföretaget Pfizers vaccinleveranser till Sverige. Vi fick beskedet i går morse och har fått ett liknande besked i dag, tisdag. Det senaste beskedet vi har fått är att flygen från Tyskland väntas landa på Arlanda tidigt i morgon bitti, säger Hans Sjöberg, chefapotekare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till tidningen.

Det är på Akademiska som Pfizers vaccin packas om och skickas ut till bland annat vårdcentraler och andra vaccinatörer i Uppsalaregionen.

För Uppsalas del innebär förseningarna att uppemot 500 vaccindoser inte har kunnat gå ut till de över 50-talet vaccineringsställena i regionen. Där har man i stället varit tvungen att boka om patienter till andra tider. Även andra regioner, exempelvis Dalarna, Norrbotten och Gotland, drabbas av uteblivna leveranser.

Kerstin Falck är ansvarig för samhällskontakter på Pfizer i Sverige:

– Jag kan bara konfirmera att svåra väderförhållanden med hård vind, snöfall och minusgrader i östra Tyskland gör att vi haft förseningar av vissa leveranser av covid-19 vacciner till ett begränsat antal länder. För Sveriges del handlar det om ett begränsat antal förpackningar, säger hon till Dagens Medicin.