Publicerad 2021-02-11

Aldrig tidigare visade filmer under stormningen av Kapitolium har släppts i samband med demokraternas anklagelseakt mot Donald Trump.

Det är också första gången ledamöterna i senaten får se sig själva fly från den rasande mobben.

– Överväldigande smärtsamt och känslomässigt, sa republikanen Mitt Romney efter att ha tittat på materialet.

Under onsdagskvällen visades tidigare opublicerade övervakningsbilder från när vicepresident Mike Pence tillsammans med sin familj flydde byggnaden och fördes bort av agenter från Secret Service.

Klockan var 14.26 lokal tid när man tog beslutet att evakuera vicepresidenten från det lilla rum i närheten av kammaren där de bevakade honom. Han fördes genom korridorerna i kongressen till säkerhet i en angränsande byggnad.

Bara två minuter tidigare hade Donald Trump ilsket twittrat den dåvarande vice presidenten Mike Pence inte gick honom till viljes och stoppade valresultatet under kontrollräkningen.

Dettta fick den hämndlystna mobben att enträget leta efter honom samtidigt som de ropade ”Häng Pence!” och ”Fram med Pence!”. Utanför Kapitolium hade mobben satt upp en något som liknade en galge.

Demokraterna menar att mobben vara ute efter att döda Mike Pence efter Donald Trumps ord om att han svikit landet.

Mobben hann komma så nära som 30 meter från Pence innan han fördes till säkerhet.

Polismannen Eugene Goodman har tidigare hyllats som hjälte för sina insatser under stormningen av Kapitolium. I går släpptes en video som gav ytterligare skäl till hjältestatusen. Klippet visar hur hur Goodman springer i full fart mot Romney för att varna honom om stormningen. Romney ses vända och springa åt andra hållet tillsammans med polismannen. Han räddades därmed från att springa rakt in i mobben.

Det var första gången Mitt Romey såg filmen och han har senare sagt att han ser framemot att tacka polismannen för han heroiska insats.

Övervakningsbilder visar hur upprorsmakarna skriker Nancy Pelosis, representanthusets demokratiska talman, namn. I ett klipp kan man höra hur de hånfullt ropar ”Naaaaancy. Oh, Naaaancy”.

Det spelades även upp ljud från när en av Nancy Pelosis anställda vädjar om hjälp från polisen samtidigt som man hör hur mobben bankar hotfull på Pelosis dörr.

Strax efter att mobben tog sig in i Kapitolium fördes Pelosis i säkerhet.

Under riksrättens första dag lade Demokraterna fram sitt främsta bevis: en 13 minuter lång video över skräckscenerna som utspelade sig i samma byggnad en månad tidigare, den 6 januari.

– Om det här inte är ett brott som man kan ställas inför riksrätt för, då finns det inte några sådana brott, sade Marylanddemokraten Jamie Raskin i sitt inledningsanförande.

Det inleddes med det känsloladdade tal som Trump höll till anhängarna före stormningen.

– Vi kommer att stoppa valstölden. I dag ska jag visa några av bevisen för att vi vann valet och vann en jordskredsseger. Efter det här ska vi gå ner till Kapitolium och jag ska vara där med er. Vi ska gå ner till Kapitolium, säger Trump i talet.

I videon visas klipp på hur flera anhängare ropar ”Vi ska till Kapitolium” till andra och sedan beger sig mot kongressbyggnaden. Samtidigt som senatorerna samlas för att sammanställa elektorsrösterna fortsätter Trump sitt tal där han manar till motstånd och kamp.

Nedan kan du se de 13 minuterna som kan fälla Donald Trump.

Tidigare osedda bilder från polisernas kroppskamera visar intensiteten av våldet den 6 januari. Trump-anhängare slogs med polisen, rev ner staket samtidigt som polisen vädjade om hjälp på polisradion. I ljudklippen hörs hur polisen berättade om skadade kollegor och att de blev slagna med metallrör.

Efter att ha visat upp allt mer desperata samtal från polisen visade demokraterna bilder av hur mobben slutligen tog sig in i Kapitolium.

ANNONS

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET