Christalline, 36, utvisas – trots fem års äktenskap och två små barn

Uppdaterad 2021-02-22 | Publicerad 2021-02-21

Trots ett femårigt äktenskap och två små barn.

Nu utvisas Christalline, 36, och tvingas vara ifrån sin familj på obestämd tid.

– De tar bort svenska barns rätt att bo med sin mamma, säger hon.

Syskonen Astor, 4, och Elsa, 2, kommer snart bli av med sin mamma på obestämd tid. Trots att Christalline Santos Larsson från Filippinerna sedan fem år tillbaka är gift med svenska Joel Larsson, 33, har hon i veckan utvisats från makens hemland. Migrationsverket bedömer inte barnen som unga nog för att hon ska få ansöka uppehållstillstånd i Sverige och vara med dem i väntan på ett beslut – en process som enligt myndighetens hemsida kan ta över ett år.

– De tar bort svenska barns rätt att bo med sin mamma och för mig är det ofattbart, säger Christalline, 36.

– Jag har mått så dåligt och gråtit så många gånger över detta. Först när vi fick avslag från Migrationsverket och sedan från Förvaltningsrätten. Hur skulle vi kunna ha gjort detta på ett mer korrekt sätt?

Christalline tillsammans med maken Joel och barnen Astor och Elsa.

”Skrek på oss”

Joel är mjukvaruutvecklare och flyttade 2014 till Filippinerna för att öppna ett svenskt företags kontor där. Redan första veckan träffade han Christalline och de blev ett par. 2016 gifte de sig i Sverige och fick sonen Astor.

Efter att lillasyster Elsa fötts 2018 bestämde paret sig för att barnen skulle växa upp i Sverige. Astors astma hade inte blivit bättre av luften i miljonstaden Manila och året därpå gick flyttlasset hem till Mjönäs i norra Skåne.

Enligt paret hade de först ringt Migrationsverket och fått höra att Christalline skulle kunna ansöka om uppehållstillstånd från Sverige på grund av barnen – bland annat eftersom Elsa fortfarande behövde ammas. Enligt svensk lag måste man egentligen ha beviljats tillstånd innan man reser in i landet men det finns möjlighet till undantag, bland annat om man har stark anknytning till en person bosatt i Sverige och om det får konsekvenser för barnen. Hemma i Sverige fick de genast höra att detta skulle vara en omöjlighet.

– Det första som hände när vi pratade med vår handledare var att hon skrek på oss för att vi befann oss i Sverige, säger Joel.

Fick avslag

I november 2019 gav Migrationsverket avslag på Christallines ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd och beslutade att utvisa henne med motiveringen ”att statens intresse av att reglera invandringen i detta fall väger tyngre än ditt och Joel Larssons intresse av att utöva familjeliv i Sverige.”

Joel och Christalline tog fallet vidare i förvaltningsrätten som den 30 december i fjol gav avslag. De överklagade till migrationsöverdomstolen som den 15 februari meddelade att migrationsdomstolens beslut står fast. Nu har Christalline fyra veckor på sig att lämna landet och familjen på obestämd tid.

Migrationsverket skriver i beslutet att det i september 2019 varit en fyra månaders väntetid för att få genomföra en utredning vid svenska ambassaden i Bangkok, som är den ambassad närmast Filippinerna som behandlar denna typ av ärenden.

Men på myndighetens hemsida står det just nu att väntetiden på ett beslut där beräknas till 13 till 15 månader från att ansökan lämnats in. Lägger man till resande i coronatider och karantän så kan Christallines frånvaro från familjen riskera att bli mycket längre än så.

– Jag jobbar hemifrån just nu på grund av corona men om jag skulle behöva börja resa med jobbet igen så skulle jag tvingas säga upp mig, säger Joel.

– Men det som betyder någonting för oss är barnen. Vår dotter är två år gammal. Är Christalline borta i två år så kommer hon inte att minnas henne.

Samtidigt har Christalline redan fått flera jobbförslag från rekryterare i Sverige, men tvingats tacka nej på grund av den osäkra situationen.

– Hela den här tiden hade jag kunnat betala skatt här, säger hon.

”Viktigt med två föräldrar”

Familjens advokat Sait Umdi tycker att beslutet strider mot Europakonventionens artikel 8 om rätt till skydd för privat- och familjeliv.

– De här två barnen riskerar att bli utan sin mamma under en lång tid. Migrationsverket kan inte garantera hur lång tid handläggningen kommer att ta, säger han.

– De är ju fortfarande i åldern där jag menar att det är viktigt att ha båda sina föräldrar närvarande.

Familjens advokat Sait Umdi tycker att beslutet strider mot Europakonventionens artikel 8 om rätt till skydd för privat- och familjeliv.

Familjen, som startat en namninsamling mot beslutet, överväger nu att flytta till ett annat EU-land, där Christalline skulle kunna få uppehållstillstånd utan att familjen splittras. Enligt Sait Umdi är problemet att Joel och Christalline måste anpassa sig till svensk lag. Hade han varit medborgare i ett annat EU-land men bosatt i Sverige hade situationen reglerats av EU-rätten.

– Om man jämför EU-rätten med nationell rätt så blir svenska medborgare i vissa avseenden missgynnade, säger han.

– Om Joel hade varit dansk medborgare så hade ett annat regelverk tillämpats. Då hade Christalline kunnat få ett femårigt uppehållskort och inte behövt lämna in ansökan utifrån. Det är en viktig aspekt att tänka på.

”Tar fyra månader”

Frederik Abbemo, kommunikatör på Migrationsverket, säger att det är fyra månaders väntetid som gäller för ett beslut om man ansöker om uppehållstillstånd från Bangkok – trots att hemsidan visar mer än det tredubbla.

– I vårt beslut så har vi kollat med ambassaden i Bangkok och de har sagt att det kommer att ta cirka fyra månader att utreda. Det som står på vår webbplats är en sammantagen uppskattning av liknande ärenden och har ingenting med det enskilda ärendet att göra. Så man kan inte säga att det tar 15 månader, säger han.

– Webben visar bara hur lång tid det tagit för personer med liknande ansökningar att få ett beslut.

Är inte det någonting att gå på då?

– Det är en bra fråga.

Varför har man information om 13 till 15 månader där om det egentligen bara skulle ta fyra månader?

– Jag kan tyvärr inte svara på det.

De borde inte vara oroliga för att det kan ta 13 till 15 månader då?

– Det kan ju givetvis ta tid, särskilt nu i pandemitider. Men det är svårt att säga att ”så här lång tid kommer det ta”. Ärendets beskaffenhet kan påverka utredningstiden.

Eftersom Migrationsverket räknar med en fyra månaders frånvaro bedöms varken barnens ålder, tidsaspekten eller de praktiska svårigheterna som tillräckligt skäl till att Christalline ska få söka uppehållstillstånd från Sverige. Därmed anser Frederik Abbemo inte heller att beslutet strider mot Europakonventionen.

– Givetvis ska vi ju ta hänsyn till barnen och så vidare, vilket vi gjort i det här ärendet. Vi har ju gjort bedömningen att pappan även är en vårdnadshavare och kan ta hand om barnen, och det finns ju även inget hinder för barnen som är svenska medborgare att följa med sin mamma under tiden, säger han.