Nu väntas Trumps domarkandidat godkännas

Av: 

TT

Publicerad:
Amy Coney Barrett är Trumps kandidat. Med största sannolikhet blir hon ny domare i Högsta domstolen i USA.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Amy Coney Barrett är Trumps kandidat. Med största sannolikhet blir hon ny domare i Högsta domstolen i USA.

NYHETER

Oavsett vem som vinner presidentvalet om en dryg vecka kan president Donald Trump redan nu fira en stor seger – att Amy Coney Barrett med största sannolikhet utses till ny domare i USA:s högsta domstol.

Promenadseger är att vänta för den djupt konservativa federala domaren Amy Coney Barrett eftersom republikanerna är i majoritet i senaten. Hon väntas väljas slutgiltigt under måndagskvällen, lokal tid, och med Amy Coney Barrett får de konservativa ett övertag på 6–3 mot demokraterna i Högsta domstolen.

Republikanernas nomineringsprocess har gått i rekordfart, efter den demokratiska domaren Ruth Bader Ginsburgs frånfälle. Aldrig tidigare i modern tid har en kandidat till domstolen bekräftats så nära ett presidentval, om Coney Barrett väljs. Det är något som har retat upp demokraterna, inte minst eftersom republikanerna själva motarbetade ett förslag på domare till högsta domstolen då demokraten Barack Obama var president 2016. Republikanernas motivering var att utnämningen låg för nära valet.

Strör lovord

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, öser lovord över Amy Coney Barrett och kallar henne för en av de i vår tid mest kvalificerade för arbete i lagens tjänst.

– Vi har lämnat ett viktigt bidrag till vårt lands framtid, sade Mitch McConnell i ett tal i senaten i söndags, uppger USA Today.

Senaten gör det rätta genom att gå vidare med denna nominering, sade McConnell.

Demokrater varnar

Men demokrater har å sin sida varnat för att valet av Amy Coney Barrett kan innebära bakslag för liberala frågor som till exempel aborträtten.

Chuck Schumer, demokraternas minoritetsledare i senaten, har kallat tilltaget att utse en domare till högsta domstolen så snart inpå ett val för en "travesti" och en "fläck på denna republikanska majoritet som aldrig kommer att gå att sudda ut", skriver AFP.

Den 48-åriga Amy Coney Barrett är ung i sammanhanget och om hon blir vald sitter hon på livstid. Coney Barrett är en så kallad "originalist", vilket innebär att hon anser att USA:s grundlag från 1788 ska tolkas bokstavstroget. Hon anser vidare att livet startar i befruktningsögonblicket. Hon uppskattas av konservativa för sitt religiösa synsätt och sina moralkonservativa värderingar, även om Coney Barrett själv har sagt att hennes katolska tro inte påverkar hennes domslut.

Publicerad: