Isam svimmade på gymmets löpband – slog i huvudet och dog

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2020-11-02

Isam, 55, joggade på löpbandet när han plötsligt föll ihop. Han kastades bakåt mot en balk på väggen, slog i huvudet och dog.

Nu vill hans familj uppmana gymbesökare att slå larm om träningsmaskiner står farligt placerade.

– Löpbandet stod 30 centimeter från väggen, min farbror hade levt i dag om gymmen gjort riskbedömningar, säger Amanda.

– Vi förlorade vår farbror i måndags. Han är trebarnsfar och var bara 55 år, säger Amanda, 21, och hennes kusin Sebastian, 29.

Isam tränade ofta på Nordic Wellness gym i Älvängen, utanför Göteborg. I måndags vid 11-tiden föll han ihop när han sprang på löpbandet. Läkarna har senare berättat för familjen att ett blodkärl spruckit i hans bröst, att han svimmade av det och med full kraft slog huvudet i balken bakom honom, något SVT Väst var först att berätta om.

En stor räddningsinsats inleddes och han flögs med ambulanshelikopter till Sahlgrenska där han lades i respirator.

Men läkarna kunde inte rädda hans liv och Isam avled sent samma kväll.

– Det gick inte att operera bröstet på honom eftersom han hade en så kraftig huvudskada. Och det gick inte att fixa huvudskadan eftersom centralkärlet i bröstet brustit, säger brorsonen Sebastian.

– Enligt läkarna var det blödningen i hjärnan som orsakade hans död. Hade det bara varit kärlet hade de kunnat laga det, berättar Isams brorsdotter Amanda.

Löpbandet står nu så här efter olyckan. Enligt familjen hade då Nordic Wellness sagt att de flyttat fram löpbandet.

Familjen vill varna andra

Familjen har polisanmält gymmet. Men nu vill familjen också varna andra gymbesökare.

– Det är en så tragisk olycka men vi måste berätta om detta och upplysa, det får inte hända igen, säger Amanda.

Enligt dem båda som besökt gymmet stod löpbandet cirka 30 centimeter från väggen där en stålbalk dessutom sticker ut.

Han och Isams övriga familj anser att utgången troligen blivit en annan om en riskanalys hade gjorts på gymmet, och löpbandet inte varit placerat i direkt anslutning till väggen.

– Det som också gör mig arg är att de efter olyckan torkade upp blodet och sedan körde de på som vanligt. Varför spärrade de inte av? De borde spärrat och sagt ”här har det skett en olycka och nu ska vi undersöka hur och varför det kunde hända på vårt gym”, tycker Sebastian.

– Det är en tragisk olycka, vem som helst hade kunnat falla. Nu har tre barn förlorat sin pappa. Vår farbrors död får inte vara förgäves, vi hoppas att genom att berätta kanske vi kan rädda någon annan i framtiden, säger Amanda.

Magnus Wilhelmsson, vd, för Nordic Wellness-kedjan svarar Aftonbladet i ett sms:

”Jag vet inte vad jag kan tillägga i denna fruktansvärda händelse förutom respekt och beklagande till familjen. Otroligt sorgligt och man tänker på dom anhöriga. Händelsen är under utredning och det är bra.”

Isam, 55, dog efter att ha slagit i huvudet i gymmets järnbalk.

Följ ämnen i artikeln