Frankrike vill förbjuda vilda djur på cirkus

Publicerad 2020-09-30

Nu vill Frankrike förbjuda vilda djur på resande cirkusar – och förändra livet för bland annat delfiner i fångenskap.

Några som firar stort är djurrättsorganisationen Peta som benämner det som en ”historisk seger”, skriver The Local.

– Vi har poppat champagne här, säger Peta i ett uttalande.

I slutet på september beslutade Frankrike att de ska påbörja en förändring i landets hantering av vilda djur. Det innebär ett förbud, som ska ske gradvis, av vilda djur på resande cirkusar, skriver The Local.

– Det är dags att våra förfäders fascination för dessa vilda varelser inte längre betyder att de hamnar i fångenskap, säger landets miljöminister Barbara Pompili.

Också minkfarmar, delfinuppfödning och späckhuggare i fångenskap går under det nya förbudet. Inget datum är satt för när förbudet börjar gälla, men att det kommer ske gradvis inom de närmsta åren.

Kommer erbjuda stödpaket

Några som firar stort är djurrättsorganisationen Peta som benämner det som en ”historisk seger”.

– Vi har poppat champagne här. Tack till alla er som har hjälpt oss att få igenom det här, säger organisationen i ett uttalande till tidingen.

Regeringen har även planer på att erbjuda cirkusar och delfinarier ett stödpaket på upp till 8 miljoner euro för att hjälpa dem att anpassa sig till förbuden.

I nuläget har mer än 20 europeiska länder har antingen förbjudit eller kraftigt begränsat användningen av djur för underhållning, senast Litauen.