Översvämning hotar Venedig – flera saknade i regnovädret

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Den italienska staden Venedig har i dag rest översvämningsbarriärer för första gången någonsin. Detta efter varningar om att hårda stormar i kombination med högt tidvatten riskerar att översvämma staden, rapporterar Reuters.

En person har dött och elva saknas hittills i översvämningarna i norra Italien. På den franska sidan gränsen, runt Nice, saknas minst åtta personer på grund av ovädret.

De 78 ljusgula barriärerna som skyddar ingången till Venedig började resas från havsbottnen tre timmar innan den förväntade toppen av tidvattnet väntas närma sig staden.

Tjänstemän hoppas att det kontroversiella översvämningsskyddet Mose, som kostat flera miljarder euro, kommer att ha en tillräcklig dämpande effekt. Mose designades 1984 och skulle tas i bruk 2011, men projektet försenades. Först i juli i år kunde systemet testas och ansågs då vara redo att tas i bruk. Mose ska skydda Venedig från tidvatten på upp till 3 meter, men vissa experter har varnat för att det inte kommer att vara tillräckligt med hänvisning till den allt snabbare höjningen av havsnivån.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN