Trots virus – Italien röstar i laddat val

TT-AFP

Publicerad 2020-09-20

Munskyddsförsedda valarbetare förbereder inför söndagens val i en vallokal i den italienska huvudstaden Rom.

Resultatet kan omkullkasta den politiska ordningen i Rom. Mycket står på spel när italienarna under söndagen går till valurnorna – trots experters varningar om risk för ny smittspridning.

– Det är ytterst motsägelsefullt, säger epidemiologiprofessorn Massimo Galli.

Skolor och föreningslokaler runt om i Medelhavslandet har gjorts om till vallokaler inför det två dagar långa valet som påbörjades under söndagen och kommer att pågå fram till måndagen.

Mycket står på spel i valet där den italienska högern ser ut att vinna mark.

Valet är även ett lackmustest för premiärminister Giuseppe Contes mittenvänster-koalition som under våren drev igenom en dramatisk nedstängning av landet som fått stora ekonomiska konsekvenser.

Strid om Toscana

Italienarna röstar under dagarna i två val – dels lokalval och dels en rikstäckande folkomröstning.

Folkomröstningen gäller ett förslag om att minska antalet ledamöter i parlamentets båda kammare – från 630 till 400 i underhuset, och från 315 till 200 i överhuset – ett förslag som ser ut att röstas igenom.

I lokalvalen är regionen Toscana en brännpunkt.

Regionen har en lång tradition av vänsterstyre men ser nu ut att kunna vinnas över av den tidigare inrikesministern Matteo Salvinis högerpopulistiska parti Lega. Att förlora regionen vore ett stort bakslag för regeringskoalitionen bestående av antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Demokratiska partiet.

Andra regioner som står på spel är Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Toscana, Aostadalen och Veneto. Högerkoalitionen mellan Salvinis Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia och Giorgia Melonis Italiens bröder ser ut att vinna i Veneto och Ligurien men även Marche och Apulien kan vara inom räckhåll.

Valarbetare räds virus

Att valen blir av trots den ännu pågående pandemin är inte okontroversiellt.

– Landet är i ett nödläge, det är ytterst motsägelsefullt att samla människor i vallokaler, i synnerhet med tanke på den pågående trenden i Europa, säger epidemiologiprofessorn Massimo Galli vid Milanos Saccosjukhus.

Vissa åtgärder har vidtagits för att minska en eventuell smittspridning. Riskgrupper så som äldre och gravida ska ges företräde för att inte utsättas för onödiga risker.

Dock uppmanas väljarna att inne i vallokalen ta av sig sina munskydd för att identifiera sig, något som resulterat i att många valarbetare dragit sig ur i sista stund. I storstaden Milano saknas som en konsekvens i nuläget över 100 valarbetare.