Ta vara på sensommarvärmen – höstrusket på väg in

Publicerad 2020-09-20

Vi närmar oss slutet av september och än är det ovanligt varmt för årstiden, men snart knackar kylan på.

Och den som är uppmärksam kan få en skymt av en höstigt röd solnedgång – på grund av bränderna långt borta i Oregon.

Den sena sommaren har bjudit på ovanligt varma dagar. Men hösten med sina friskare vindar och kyligare temperaturer smyger sig sakta inpå.

Åtminstone på vissa håll i landet.

Dygnsmedeltemperaturen från Lapplands inland till västra Dalarna ligger under tio grader – någon som innebär höst om man frågar meteorologerna.

– Under måndagen strömmar lite kyligare luft från Norska havet in över mellersta och norra Norrland. I samband med detta ser det också ut som att en del nederbör väntar, i framför allt fjällen. I och med lite kallare luft, är det också troligt med en del snöinslag, då främst i högterrängen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Men längs norrländska kusten och i landets södra delar, finns hoppet kvar för fortsatt sensommarvärme.

Under veckan som kommer man kunna se fram emot fler dagar med temperaturer på upp mot 20 grader i Götaland och Svealand. Något som är ovanligt förekommande den här tiden på året.

– Det är varmt för årstiden, eller mycket varmt till och med på flera håll, säger Linus Karlsson.

Enligt Linus Karlsson är det vanligt med en del varmare perioder under hösten. Det är en effekt av varm luft som strömmar in över landet. Men ser man till ett vanligt septemberdygn i de södra delarna av Sverige, brukar temperaturen nå upp mot 15 grader under dessa perioder.

– Men nu ser vi betydligt högre temperatur, där den på en del håll når uppemot 20 grader. Som det är nu, så är det varmt för säsongen, säger han.

Röken färgade himlen röd i Salem, Oregon.

Brandrök från USA i atmosfären

Det är inte bara varma vindar som färdas in över Sverige. Den senaste tidens skogsbränder som rasat i Kalifornien, USA, har orsakat att över tre miljoner hektar mark brunnit ner. Över en halv miljon människor har tvingats evakuera från sina hem, och flera personer har omkommit.

Man har sett att den massiva rökutvecklingen som skogsbränderna i USA har medfört har tagit sig upp i jetströmmen, som är ett luftband på hög höjd i atmosfären. Och med hjälp av ett atlantiskt högtryck, finns det möjlighet för bland annat sotpartiklar från röken att nå in över Sverige.

– Skogsbränderna pågår ju ju väldigt långt bort från oss, så koncentrationen av röken är väldigt låg. Och kommer den hit gör den det på väldigt hög höjd. Så det innebär ingen direkt hälsofara för oss här i Sverige, säger Linus Karlsson.

Men det finns däremot chans att brandröken ger synliga avtryck.

– Dessa sotartiklar och annat som strömmar i atmosfären, kan ge en mer rödaktig ton vid solnedgång och liknande, säger meteorologen.

Följ ämnen i artikeln