Polisen: vem filmade misshandeln?

Uppdaterad 2020-09-25 | Publicerad 2020-09-24

Överfallsfilmen från Malmö har väckt starka reaktioner.

En person är skäligen misstänkt, men inte frihetsberövad.

Nu tar polisen hjälp av TV3:s Efterlyst för att hitta personen som håller i kameran och hörs skratta efter den brutala misshandeln.

Det har gått två veckor sedan överfallsfilmen dök upp och började spridas i sociala medier. Den visar hur en man inväntar en kvinna på en trottoar. I samma stund som hon passerar slår han henne med full kraft i huvudet. Kvinnan faller handlöst till marken varpå en person hörs skrika och skratta.

Nu har Efterlyst haft kontakt med en kvinna som uppger att det är hon som blir nedslagen i filmen. Hon berättar att händelsen ägde rum natten mellan den 28 och 29 juni förra sommaren. Hon gjorde en polisanmälan, men ärendet lades då ner i brist på bevisning.

Kvinnan säger till Efterlyst att slaget mot hennes huvud var så hårt att hon trodde att det rörde sig om en spark. Hon lider fortfarande av händelsen och tvingas ta sömntabletter och vågar inte längre röra sig ute ensam.

Hanna Hagberg vid Malmöpolisen leder förundersökningen kring den filmade misshandeln. Hon berättar att filmen påträffades för cirka tre veckor sedan i samband med en tömning av en beslagtagen telefon.

– Den här telefonen togs i beslag i våras och tillhör en person som förekommer i en mordutredning.

”Telefontömningar”

Enligt polisen har den misstänkte personen ingen koppling i övrigt till den filmade händelsen.

– Den här typer av filmer dyker upp ibland när vi gör telefontömningar. Det är oprovocerade överfall som filmas och sprids, säger Hanna Hagberg.

– I det här fallet använde vi oss av Efterlyst för att hitta målsägande. Och fick in tips på det vem det kunde vara, säger Hanna Hagberg.

– Vi kan inte slå fast än att det rör sig om rätt person, men vi ska höra henne.

Välkänd person

En peson är skäligen misstänkt för misshandeln. Han är inte frihetsberövad och har ännu inte tagits in till förhör.

– Det krävs flera utredningsåtgärder innan vi vet om det är rätt person, säger Hanna Hagberg.

– Det är en person som vi känner väl till sedan tidigare.

Enligt uppgift rör det sig om en man i 20-årsåldern som tidigare är dömd för flera brott.

Polisen söker nu även efter personen som filmade attacken och som hörs skratta och skrika på inspelningen. Den som känner igen rösten eller vet vem personen är, uppmanas att höra av sig till polisen.

Efterlyst sänds klockan 20.00 i TV3 på torsdagskvällen.

Följ ämnen i artikeln