Så blir fas 4 – detta gäller i din region

Då kommer alla att ha fått en första dos vaccin

Uppdaterad 2021-05-05 | Publicerad 2021-04-28

Vaccinationerna mot covid-19 pågår för fullt och frågan många ställer sig är: När blir det min tur?

Aftonbladet har kontaktat samtliga regioner och frågat när de kommer att kunna erbjuda tider till den breda massan.

Det här är vad som gäller i just din region.

Den svenska vaccinationstakten har ökat kraftigt de senaste veckorna, och fortsätter att öka.

Det uppger SKR, Sveriges kommuner och regioner, i ett pressmeddelande.

Enligt SKR vaccinerades närmare en halv miljon svenskar mot covid-19 under förra veckan, vilket är mer än dubbelt så många doser som för en månad sedan.

Under de kommande veckorna kommer regionerna att kunna ge närmare 700 000 doser vaccin per vecka, enligt de nuvarande leveransprognoserna. Och trots upprepade motgångar så tror vaccinsamordnare Richard Bergström att alla svenskar över 18 år kommer att ha fått minst en dos vaccin före 1 juli, och vara fullvaccinerade senast i augusti.

– Det tog lång tid att komma i gång, men nu är jag väldigt hoppfull, säger han i SVT:s ”Morgonstudio” på tisdagen.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är positiv. Han tror att alla vuxna svenskar kommer att vara vaccinerade efter sommaren.

Kommer arbeta parallellt

Merparten av landets regioner kommer från och med den här veckan att befinna sig i fas 3, det vill säga i åldersgruppen 60-64 år samt personer 18-59 år som tillhör riskgrupper.

Fas 3 omfattar knappt en miljon invånare, och för att få en effektiv vaccinationsprocess kommer många regioner att arbeta parallellt med både fas 3 och 4.

I den fjärde och sista fasen, som också är den största, ingår personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i de tidigare faserna.

När det kommer till hur regionerna bör prioritera i fas 4 rekommenderar Folkhälsomyndigheten, FHM, att de äldsta ska vaccineras först.

Enligt FHM:s prognos utifrån vaccinleveranserna kan målet, att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin, nås till den 15 augusti.

Antal vaccindoser mot covid-19 som delats ut vecka 12 - 16 och prognosen över antal doser som planeras under vecka 17 - 19, enligt Folkhälsomyndighetens prognos. Datan kommer från från nationella vaccinationsregistret.

Äldst går först

Aftonbladet har varit i kontakt med vaccinsamordnarna i samtliga 21 regioner som besvarat frågan när de kan komma igång med fas 4, vilken prioriteringsordning som ska gälla och när de kan nå vaccinmålet:
 
Blekinge: Fas 4 inleds i juni och de äldsta kommer kunna boka sig först och sedan i fallande ordning. Bedömer att man kommer nå det nationella målet att alla över 18 år ska ha fått minst en dos vaccin i mitten av augusti.
 
Dalarna: Öppnar för fas 4 i början på juni och med fallande åldersintervall. Når målet i juli om allt går som det ska.
 
Gotland: Kommer inleda fas 4 i mitten på juni, men det kan gå snabbare om vaccinleveranserna ökar i omfattning. Även i fas 4 kommer man att arbeta åldersindelat, där de äldsta får boka först. Som läget är nu siktar man på att erbjuda invånarna en första dos före 15 augusti.
 
Gävleborg: Räknar med att påbörja fas 4 vecka 19. Tillgången på vaccin kommer att avgöra hur stora grupper som kan välkomnas till bokning samtidigt, men regionen planerar för åldersintervaller.
 
Halland: Beräknas börja vecka 24. Utifrån tillgång till vaccin kommer en eventuell turordning tillämpas och i så fall kommer de äldsta att erbjudas vaccin först. Följer målet om att alla 18 år och äldre ska ha erbjudits en dos i mitten av augusti.
 
Jämtland/Härjedalen: Planerar för att inleda fas 4 i början av juni. Indelning utifrån ålder är mycket sannolikt utifrån prioordningen äldst först, men storleken på indelningen är inte fastställd ännu. Om vaccinationsmålet kan nås beror på tillgången till vaccin.
 
Jönköping: Fas 4 kommer att inledas i maj. Man kommer då att tillämpa en åldersprioritering i fallande ordning. Enligt prognosen kan vaccinmålet uppnås till den 15 augusti.
 
Kalmar: Bedömer att fas 4 kan börja i slutet av maj. De äldsta kommer att få boka sig först, med tioårsintervaller, där 50–59 år kommer erbjudas tider först.
 
Kronoberg: Förväntas kunna starta fas 4 i månadsskiftet maj-juni, men det beror på vaccinleveranserna. Befolkningen delas in i ålderskategorier om 10-årsintervaller med de äldsta först. Tveksamt om man hinner klart till midsommar, snarare sensommar/höst.
 

Norrbotten: Fas 4 inleds vecka 19 enligt regionens senaste prognos. Bedömningen är att regionen kommer att bjuda in de äldsta först.
 
Stockholm: Fas 4 drog i gång den 5 maj. Äldst ska vaccineras först.
 
Sörmland: Kommer öppna upp för bokning för första delen av fas 4 under vecka 19, och prioriteringsordningen kommer att ske per åldersgrupp där man börjar med 50-59 år och fortsätter nedåt. Om vaccin finns är målet att kunna erbjuda alla en första dos senast under juni.
 
Skåne: Fas 4 inleds den 17 maj och regionen avser göra en åldersindelning där de äldsta erbjuds tid först.

 
Uppsala: Fas 4 beräknas inledas i början på juni, och gruppen 50-59 år kommer att kallas först. Det sker med förbokade tider, precis som tidigare åldersgrupper. Därefter går man över till ett system där man bokar själv via 1177 eller bokningstelefon. Bokningen öppnas stegvis och i åldersordning, men kommer på sikt att släppas fri för alla över 18 år. Bedömer att man kan nå vaccinmålet senast i mitten av augusti.
 
Värmland: Preliminärt i slutet på maj. Följer Folkhälsomyndighetens rekommenderade prioritering. Förhåller sig till det satta vaccinationsmålet.
 
Västra Götaland: Preliminär start i mitten på maj. Bokning sker i åldersordning. Målet är att erbjuda alla över 18 år en dos före 15 augusti.
 
Västerbotten: Troligtvis kommer fas 4 att inledas mellan vecka 20 och 21, och man kommer då att delas in i grupp om åldersintervaller med de äldsta först. Vaccinmålet beror helt på vaccintillgången.
 
Västernorrland: Kommer troligtvis öppna för fas 4 i juni, och då öppna i olika åldersgrupper med de äldsta först. Enligt prognoserna kommer de ha fått tillräckligt med vaccin i augusti/september.
 
Västmanland: Har ännu inte helt bestämt när fas 4 inleds. Sannolikt släpps invånarna på i olika omgångar. Många kommer ha fått dos 1 före midsommar, men fullvaccinerade enligt vaccinationsmålet blir de först senare.
 
Örebro: Befinner sig nu i fas 3, och kommer att inleda fas 4 inom några veckor. I fråga om prioriteringsordning kommer man att utgå från ålder. Målet är i augusti, men så snabbt som möjligt.
 
Östergötland: Fas 4 planeras preliminärt att inledas i slutet av maj, och just nu ser regionen över hur bokningen ska gå till. Vaccinmålet är helt beroende av vaccintillgången.

 

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen