Butiksägaren Åsa, 43, om skräcken i blomsterbutiken

Kraftigt blödande man stapplade in

Publicerad 2021-03-04

VETLANDA. Personal och kunder i blomsterbutiken i centrala Vetlanda försökte rädda livet på ett av knivattackens offer.

– Vi hörde ett högt skrik, sedan kom en man in i butiken, säger butiksägaren Åsa Karlqvist, 43.

Den lilla blomsterbutiken Gretas hamnade i centrum under onsdagens attack i Vetlanda.

Vid 15-tiden hördes ett högt skrik utanför butiken varpå en man stapplade in, kraftigt blödande. Han sa att han hade blivit knivhuggen.

– Vi rusade fram och la ned honom på golvet. En av mina anställda var duktig och tryckte en handduk mot såret, säger butiksägaren Åsa Karlqvist till Aftonbladet, dagen efter attacken.

Under några intensiva minuter kämpade Åsa och kollegorna med att rädda livet på mannen som blödde kraftigt från axelpartiet.

– Man blev väldigt fokuserad. Blodet rusade och adrenalinet pumpade, säger Åsa Karlqvist.

Blod på golvet

Den skadade mannen var hela tiden vid medvetande och jämrade sig. Två kunder som befann sig i butiken hjälpte till. En av dem rusade bort till en vårdcentral längre ned på gatan och hämtade hjälp.

– De kom efter bara någon minut.

I dag är stämningen dämpad i butiken. Åsa Karlqvist fick öppna 35 minuter senare än vanligt för att hon skulle städa upp allt blod på golvet. Hon och de andra anställda tänker på den drabbade mannen och hoppas att han klarade sig.

– Vi är chockade och har såklart pratat med varandra om händelsen. Vi tar dagen som den kommer. Är det någon i personalen som känner att man vill gå undan lite idag så har vi sagt att det gå bra, säger Åsa Karlqvist.