Kyligare väder sveper in över Uppsala

Publicerad 2021-03-03

I morgon kan det vara dags att ta fram isskrapan till bilen igen eller plocka fram den där tjocktröjan som man trott gjort sitt för den här vintern.

Nu sjunker nämligen temperaturen i Uppsala igen.

– Man får nog ha sett till och ha njutit av vårvärmen som varit, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

I morgon väntar en småblåsig och rätt kylig dag i Uppsala-trakten, jämfört med tidigare i veckan.

– Det blir nästan tio grader kallare än vad det varit under de senaste dagarna. Så det är en stor temperaturförändring, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Dagen ser ut att bjuda på 2–3 plusgrader som mest, och blygsamma 3 minusgrader under morgonkvisten. Under förmiddagen ser det även ut att bli soligt, men under eftermiddagen väntar fler moln på himlen.

Den kalla luften håller sig sen kvar till fredag, åtminstone.

– Fredagen blir ganska lik torsdagen med en hel del sol, ett par minusgrader på morgonen och en eller två plusgrader under dagen.

Kyliga nätter och minusgrader

Ner mot Upplandskusten kan det även komma en del snöbyar under fredagen, men de ser inte ut att nå in över Uppsala i nuläget.

Efter det väntar ännu en kall natt, med ner mot 4–5 minusgrader, och meteorologen råder dem som fått vårfeeling och fixat i trädgården att se efter sina växter.

– Om man börjat göra i ordning sin trädgård så kanske man ska vara beredd på att det blir kallt om nätterna här framöver och täcka över det som är frostkänsligt.

Under lördagen ser det dock ut att bli lite mildare än under torsdag fredag, med temperaturer uppemot 5–6 plusgrader. Det blir dock inte lika soligt, utan mestadels moln och lite småblåsigt med tidvis frisk västerlig vind.

Till på söndag så är prognosen mer osäker.

– I nuläget ser det ut som att det blir en solig dag och 2–3 plusgrader. Men det är lågtrycksområden både söder och norr om Uppsala så det kan bli lite snö till och med, om banorna inte rör sig som de ser ut att göra just nu. Då kan det också bli molnigt.

Enligt Sjöstrand kommer troligtvis inte vårvärmen tillbaka under den närmsta veckan.

– Det är typiska marstemperaturer, men om vi jämför med det som varit i slutet av februari och början av mars så kommer man nog tycka att det känns lite kallt. Det kommer vara en del sol måndag tisdag. Men det fortsätter att vara lite kallare, kring nollgradigt under dagarna. Och under andra halvan av nästa vecka så börjar lågtrycken att ta över allt mer och röra sig in från sydväst. Det gör att det blir lite mildare, men kanske inte mer än 3–5 plusgrader, och blötsnö och regn ska också passera i samband med det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln