Putin: Det är inte mitt palats

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2021-01-25

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Rysslands president Vladimir Putin förnekar att det storvulna palats som syns i en film som delats av regimkritikern Aleksej Navalnyj är hans.

Själva filmen säger sig Putin dock inte ha sett – "Den är tråkig", konstaterar han.

En underjordisk hockeyrink, en strippklubb, ett kasino och en kyrka. Och italiensktillverkade toalettborstar för 6 000 kronor.

Filmen om det palats vid Svarta havets strand som påstås vara i den ryske presidentens ägo har setts över 86 miljoner gånger på Youtube – men är rent nonsens, enligt Putin.

– Inget av det som påstås vara min egendom tillhör mig eller mina nära släktingar, och har aldrig gjort det heller, säger Putin under ett videosamtal med studenter.

Den omkring två timmar långa filmen har producerats av Navalnyjs antikorruptionsorganisation.

– Det här är en stat i staten. Och denna stat har endast en, icke utbytbar tsar: Putin, säger oppositionspolitikern i filmen som offentliggjordes dagarna efter det att han gripits då han återvände från Tyskland, där han återhämtat sig efter att ha blivit förgiftad i Ryssland.

Navalnyj sitter fängslad sedan drygt en vecka. I lördags gick tiotusentals ryssar ut på gatorna i en lång rad städer för att kräva hans frisläppande – däribland i Jakutsk, trots att kvicksilvret i den östsibiriska staden krupit ned mot 50 minusgrader.

Leonid Volkov, en medarbetare till Navalnyj, uppmanar folk att gå ut på gatorna igen nu på söndag, den 31 januari.