Coronachatten en succé - tack vare alla er läsare

Aftonbladets Nivette Dawod har liverapporterat om corona i ett år

Publicerad 2021-01-25

Aftonbladets coronachatt fyller ett år i dag.

Stora journalistpriset-nominerade Nivette Dawod är rörd och imponerad av läsarengagemanget.

– När jag och läsarna hjälps åt är chatten som bäst, säger hon.

I dag för ett år sedan drog Aftonbladets redaktion igång liverapporteringen om coronaviruset. Allt för att läsarna skulle få senaste nytt och ställa frågor om coronaviruset.

Då kunde ingen ana hur coronapandemin skulle drabba oss alla. I dag har det blivit tusentals läsarfrågor och nyhetsuppdateringar i liverapporteringen som pågår dygnet runt.

Bakom rapporteringen och läsardialogen står flera Aftonbladetmedarbetare.
Men den reporter som är mest förknippad med rapporteringen är Nivette Dawod, hon har det som heltidsuppdrag.

Mitt i nyhetsflödet

Dag efter dag sitter hon i flödet av covid-19-nyheter och har utvecklat en unik relation till många Aftonbladetläsare. För detta nominerades hon även till Stora journalistpriset, som Årets röst, i höstas. ”Inga frågor är för små, ingen läsare ovälkommen. Hon är lugnet i stormen och redaktionens varma och trägna röst”, löd motiveringen.

Nivette Dawod på hemmaredaktionen.

I januari för ett år sedan började utrikesreportern Nivette Dawod rapportera om ett mystiskt virus i Kina.

Då var det bara ett uppdrag i mängden.

Men nyhetschefen bad henne att hålla lite koll på läget i Kina.

Situationen ändrades mycket snabbt och plötsligt var viruset något som berörde Europa och Sverige. Nivette Dawod fick ställa om och bli coronareporter i stället.

– Jag fick fullt upp, kan man lugnt säga. Den 30 ­januari fick Sverige sitt ­första fall i Jönköping, säger Nivette Dawod.

– Då insåg vi nog alla att det här är en fortsatt stor nyhetshändelse och att den här liverapporteringen behöver heltidsfokus. Sen dess har jag jobbat heltid med den.

Sedan i mars har Nivette skött all rapportering från köksbordet hemma i lägenheten.

– Jag hade aldrig kunnat gissa att vår coronachatt skulle bli så enormt välbesökt och att den skulle bli en slags fyrbåk i mörkret för så väldigt många.

Får glada tillrop

Många har gjort chatten till en del av sina dagliga rutiner. De skickar ofta glada tillrop till Nivette Dawod och de andra som sköter rapporteringen.

– Det är det finaste betyget en reporter kan få. Att bli sedd för det och nominerad för det är helt fantastiskt, säger hon.

Hur ser du på uppdraget?

– Om jag kan svara så svarar jag. Vissa frågor ska jag inte svara på, som läkarbedömningar och liknande. Väldigt mycket handlar om att lotsa vidare till mer information.

– Sen märker jag att det finns ett stort behov bland läsarna att lufta sina åsikter. Det är en balansgång. Det är inte ett debattforum utan en liverapportering där vi vill svara på frågor som många undrar över.

Det är riktigt fint när det kommer frågor som hon inte kan svara på, men som andra läsare svarar på i stället, tycker Nivette Dawod.

– När jag och läsarna hjälps åt är chatten som bäst.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen