Nato: Insats i Afghanistan fortsätter

Av: TT

Publicerad:
Amerikanska soldater i Afghanistan. Bilden är från november 2018.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Amerikanska soldater i Afghanistan. Bilden är från november 2018.
Amerikanska soldater som återvänder från tjänstgöring i Afghanistan. Bilden är från 2014.
Foto: David Goldman/AP/TT
Amerikanska soldater som återvänder från tjänstgöring i Afghanistan. Bilden är från 2014.

President Donald Trump väntas kalla hem runt hälften av USA:s styrkor från Afghanistan.

Landets allierade är överraskade, men understryker att insatsen i landet kommer att fortsätta. I talibanlägret är det en desto gladare överraskning.

Ett besked om ett stort återkallande från Afghanistan väntas bara en dag efter att Trump meddelat att USA drar tillbaka soldater från Syrien.

Enligt en tjänstemannakälla kommer ungefär hälften – runt 7 000 – amerikanska soldater kallas hem inom de närmaste månaderna.

Nato står fast

De cirka 14 000 amerikaner som är stationerade i Afghanistan är där antingen i syfte att bekämpa terrorism eller för att stödja afghanska styrkor inom ramen för ett Nato-uppdrag.

Nato beklagar att USA:s försvarsminister Jim Mattis avgår, vilket Mattis motiverat med att han hade ett antal meningsskiljaktigheter med Trump. Mattis har gjort ett stort jobb för att hålla samman ett starkt Nato, enligt alliansens talesperson Oana Lungescu.

Hon understryker också att alliansens insats i Afghanistan kommer att fortsätta.

– Vårt engagemang är viktigt för att säkerställa att Afghanistan aldrig mer blir en fristad för internationella terrorister som kan hota oss på hemmaplan.

Överraskade Nederländerna

Åtskilliga av USA:s allierade ifrågasätter beslutet om Syrien och det väntade beslutet om Afghanistan och konstaterar att de inte delar president Trumps bild av läget i länderna.

För Nato-kollegan Nederländerna kom uppgifterna om Afghanistan som en överraskning.

– Det är självklart för oss att om man har en allians så bör man diskutera saker inom alliansen och inte göra saker genom att twittra, säger den nederländska försvarsministern Ank Bijleveld.

Nederländerna planerar att utöka sin närvaro i Afghanistan, men Bijleveld varnar för att ett alltför stort tillbakadragande från USA kan omöjliggöra en fortsättning.

Republikaner oroas

Donald Trump har länge kampanjat mot USA:s krigföring på olika håll i världen och regelbundet anklagat landets allierade för att inte dra ett lika stort lass inom Nato.

De senaste beskeden väcker dock stort motstånd på hemmaplan, även inom hans eget parti.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham kräver att försvarsminister James Mattis kommer till senaten och förklarar läget gällande Syrien och Afghanistan, så fort som möjligt.

– Att minska den amerikanska närvaron i Afghanistan och avsluta vår närvaro i Syrien blir ett bakslag för framstegen, uppmuntra våra motståndare och göra USA mindre säkert, säger den republikanske kongressledamoten Mac Thornberry, som vanligen tar presidentens parti.

Tidig talibanjul

– Om du är taliban så har julen kommit tidigt, säger en högt uppsatt tjänsteman inom den afghanska utrikesförvaltningen till AFP.

Afghanistans regering vidhåller dock att det amerikanska tillbakadragandet inte kommer att påverka säkerhetsläget, "eftersom afghanerna har varit i full kontroll de senaste fyra och ett halvt åren", enligt en talesperson för president Ashraf Ghani.

Talibanerna välkomnar dock ett överraskande besked.

– Ärligt talat förväntade vi oss inte det raka beskedet från USA, säger Zabiullah Mujahid, talesperson för den afghanska talibanrörelsen, till AFP.

– Vi är mer än nöjda, de insåg sanningen. Vi förväntar oss ytterligare goda nyheter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN