Polisens teori: Kvinna på spårvagnen mål för attacken

Tre gripna efter skjutningen i Utrecht

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Gökmen Tanis har gripits misstänkt för att ha skjutit ihjäl tre personer i Utrecht.

Nu uppger källor för nederländska medier att polisen släppt terrorteorin och misstänker att en kvinna på spårvagnen var 37-åringens mål.

– Personer försökte dra henne därifrån, men då gick mannen dit och siktade mot dem, säger vittnet Niels, 21.

Strax före klockan 11 öppnade en gärningsman eld på en spårvagn vid 24 Oktoberplein i Utrecht, Nederländernas fjärde största stad. Tre människor har dött och fem skadades i skottlossningen.

Strax före skottlossningen stals en röd Renault Clio en dryg kilometer från brottsplatsen. Ledtrådar i bilen ledde polisen mot en misstänkt gärningsman, skriver Utrechtpolisen i ett pressmeddelande.

Under eftermiddagen gick polisen ut med namn och bild på 37-årige Gökmen Tanis som misstänkt för dådet.

1 av 5 | Foto: PETER DEJONG/AP
Tanis greps vid ett bostadshus i Oudenoord, ett par kilometer från platsen där skottlossningen skedde.

Under en pressträff på måndagskvällen meddelade polisen att han hade gripits vid ett bostadshus i Oudenoord, ett par kilometer från platsen för skottlossningen.

”Kvinna kröp ut”

Inledningsvis utreddes skjutningen som terror, men källor uppger för Algemeen Dagblad, AD, att polisen i stället tror att det rör sig om ett annat motiv. Vittnen har berättat för tidningen att skytten verkade ha riktat in sig på en kvinna på spårvagnen.

– Jag såg en kvinna krypa ut. Personer runt omkring försökte dra henne därifrån men då gick mannen dit och siktade mot dem, säger vittnet Niels, 21, till AD.

Han berättar att människor sprang för sina liv.

Gökmen Tanis släktingar i Turkiet säger till turkiska medier att de tror att dådet har med familjen att göra.

Under tisdagen meddelade dock åklagaren som leder utredningen att det finns bevis som tyder på terrordåd.

Polisen har också gripit två andra personer misstänkta för inblandning i dådet. Man har inte velat kommentera närmare vad de är misstänkta för.

Misstänkt för våldtäkt

37-åringen var i rätten för två veckor sedan i en förberedande förhandling, anklagad för en våldtäkt i juli 2017, rapporterar NOS.

Han har även stått inför rätta för flera andra brott under de senaste åren, bland annat stöld och rattfylla. Det är dock oklart vilka av brotten han dömts för, enligt NOS.

Terrornivån i provinsen Utrecht har återigen sänkts till en fyra, sedan den höjts efter förmiddagens attack, rapporterar public servicebolaget NOS.

Publicerad:

LÄS VIDARE