Första webbsidan fyller 25 år

Publicerad 2015-12-22

För 25 år sedan publicerade Sir Tim Berners-Lee – mannen som kommit att kallas grundare av World Wide Web – den första anspråkslösa men i retrospektiv banbrytande webbsidan.

I dag är inte mycket sig likt.

För 25 år sedan, närmare bestämt den 20 december 1990, såg världens första webbsida dagens ljus.

Den publicerades av Tim Berners-Lee, programmerare vid kärnforskningsorganisationen CERN i Schweiz, och var till en början tänkt att fungera som ett slags intranät för att underlätta kommunikationen mellan forskare.

Utseendemässigt kan webbsidan upplevas ljusår ifrån vad vi möter när vi i dag surfar runt på datorer, med smarta telefoner och paddor. Det var nämligen inte mycket mer än en mindre samling information om webben, länkar, så kallad hypertext, och instruktioner för hur man använde det nya tekniken.

Från en sida till miljarder användare

Till en början var den inte heller publik. Först i augusti 1991 gick webbsidan att nå för utomstående, skriver Business insider. Och inte förrän i april 1993 tog det rejäl fart. Då beslutade Tim Berners-Lee, som senare förärats titeln ”Internets grundare”, att släppa frukten av sitt arbete helt fritt för alla att använda.

Efter det följde flertalet webbsidor. I samband med att webben lanserades på bredare front kom även Mosaic, en tidig version av den första webbläsaren.

Sedan dess har mycket hänt. Men trots att World Wide Web – eller WWW som det förkortas – i dag vuxit till ett digitalt ekosystem med över 3 miljarder användare är tekniken i grund och botten densamma.

Tack vare sin på 1990-talet galna och banbrytande idé har Tim Berners-Lee fått en rad utmärkelser – och 2004 dubbades han till och med till riddare av självaste drottning Elisabeth II.

Följ ämnen i artikeln