Universitet kan ha begått brott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-15

Universiteten i Uppsala och Linköping JO-anmäls av EU-parlamentarikern Lena Ek (C) för att de stängt av elever från datanätverket Sunet.

– De kan ha begått yttrandefrihetsbrott, säger hon till TT.

Universiteten i Uppsala och Linköping har efter påtryckningar från bland andra amerikanska upphovsrättsbevakande bolag stängt av flera elever från internet efter misstankar om att de laddat ned upphovsrättsskyddat material via universitetens datanät.

I Uppsala kan det röra sig om ett hundratal personer som stängts av, har IT-chefen Per Lindgren uppgivit.

Upprepade påstötningar

– Får vi inte svar från studenten efter upprepade påstötningar stänger vi av deras inloggning på Sunet (ett universitetsnätverk) från studentbostaden, sade han till Svenska Dagbladet i torsdags.

Folkrättsjuristen Lena Ek reagerar starkt på uppgifterna och JO-anmäler nu avstängningarna.

– Det här är en myndighet som fattar beslut. Då ska förvaltningslagen gälla, som helt klart säger att det krävs rättsenliga beslut. Universiteten har inte följt det, vilket de som myndigheter är skyldiga, säger Ek till TT.

Mänskliga rättigheter

Hon anser dessutom att universiteten kan ha begått yttrandefrihetsbrott genom avstängningen, alltså brott mot den svenska grundlagens skrivningar om mänskliga rättigheter.

– Där finns stränga bestämmelser om hur man får hantera det här som myndighet. Misstänkta är oskyldiga tills motsatsen bevisats och det krävs dom i domstol för att agera. Vi måste diskutera om detta är ett yttrandefrihetsbrott, säger Ek.

– Därför vill jag att JO utreder de här frågorna. Det här problemet kommer att finnas på många ställen. Det är viktigt att vi har rättssäkerhet i de här frågorna. Internet är en samhällsnyttig funktion. Det är nästan omöjligt som student att klara sig utan tillgång till Sunet. Då får man inte göra på det här viset på begäran från ett enskilt bolag, säger Ek.

TT

Följ ämnen i artikeln