20 000 studenter saknar bostad

Publicerad 2012-08-22

Tält, vandrarhem, stugor eller hos kompisar. I hälften av Sveriges studentkommuner kommer drygt 20 000 studenter få bo provisoriskt när höstterminen nu drar i gång.

– Det är en otrolig psykisk press att flytta till en ny stad där man inte känner någon och inte veta var man ska bo, säger Jacob Höglund, ordförande för studentkåren i Örebro. 

Telefonen går på högstryck hos många av studentbostadsförmedlingarna och studentkårerna i landet just nu. Medan det fortfarande finns tusentals studieplatser att söka, är det på många håll betydligt svårare att hitta någonstans att bo.

80 studentlägenheter klara i år

Nästan 247 000 är antagna till kurser eller program på högskolorna och universiteten runt om i Sverige. Men frågan är var många av dem ska ska bo. Enligt en undersökning som Studentbostadsföretagen gjort fattas det drygt 20 000 studentlägenheter. De 80 studentlägenheterna som färdigställs i Sverige i år räcker inte långt.

– Jag tycker det är jättepinsamt att Sverige år 2012 inte kan garantera bostäder till folk som vill utbilda sig på högre nivå, säger Jacob Höglund.

500 i kö i Luleå

Värst är det i storstäderna, i Stockholm beräknas det sakna hela 10 000 studentlägenheter och i Göteborg saknas det drygt 4 000. Men även på mindre studentorter som Luleå är läget akut. Där står just nu över 500 studenter i bostadskö. Och blir det som förra året kommer de sista studenterna kunna flytta in i ett riktigt boende först i november.

– Situationen är värre i år, vi jobbar heltid med att lösa problemet, säger Johan Albihn, sociala enhetens ordförande på Luleås Tekniska Universitet.

Påverkar studierna negativt

Enligt en undersökning Uppsalas studentkår gjorde förra året uppgav en tredjedel av studenterna att de bodde i någon form av provisoriskt boende den första tiden och nästan var femte uppgav att det påverkat studierna negativt. Många hade fått flytta flera gånger. Och i värsta ger de upp kampen och hoppar av utbildningen.

– Situationen är väldigt allvarlig, det är svårt att locka till sig studenter och forskare när det är så svart att hitta någonstans att bo, säger Markus Jonegård, bostadsanasvarig på Uppsala studentkår.

Bostadsgaranti konkurrensfördel

Studentkårerna försöker få kommunerna att bygga fler bostäder, men det går segt. 245 studentlägenheter planeras att färdigställas i hela Sverige efter 2012, enligt Studentbostadsföreningen och 160 av dem kommer ligga i Borås. Men enligt Pontus Karlsson, vice ordförande för Borås studentkår kommer det ändå inte att täcka behovet.

– Vi skulle vilja att kommunen erbjuder bostadsgaranti för alla studenter. Det vore en bra konkurrensfördel jämför med andra städer, säger han.

I tretton kommuner erbjuds studenterna bostadsgaranti. Anledningen till att inte fler kommuner tar efter är att de inte själva kan styra över hur många som antas till utbildningarna.

– Det är svårt att ha bostadsgaranti när vi inte kan styra intagningen, skulle det ligga under samma huvudman skulle vi kunna ha det, risken är annars att många lägenheter skulle stå tomma, säger Lena Lundberg, marknadschef på Tunabyggen i Borlänge.