Elefanten Sambo dog – efter att ha burit turister

Publicerad 2016-04-25

Fick hjärtattack i 45 graders värme

Sambo blev 45 år gammal.

En elefant vid namn Sambo dog när hon bar turister till det berömda templet Angkor Wat. I den 45-gradiga hettan drabbades hon av en hjärtattack och dog av utmattningen, skriver Daily Mail.

Templet Angkor Wat i Kambodja är en av regionens mest välbesökta turistattraktioner. Många turister väljer att rida elefant till och från templet. En av elefanterna var Sambo, som under förra veckan dog av utmattning efter 15 år i tjänst efter att ha burit turister till och från templet i 45-gradig hetta.

Kräver skärpta lagar

Sambo, som var mellan 40 och 45 år gammal vid sin död, har väckt stor debatt i Kambodja. En namninsamling som kräver att elefantridning förbjuds har fått över 10 000 underskrifter på bara några dagar. Facebookanvändaren Yem Senok lade upp bilder på den döde Sambo och bilderna har delats över 8 000 gånger sedan de publicerades i fredags. Elephant Valley-projektet drivs av britten Jack Highwood och jobbar med att skydda elefanter i Kambodja.

– Förhållandena måste regleras, om det nu är så att man vill att de sista elefanterna ska jobba över huvud taget, säger han till Daily Mail.

Det finns nu endast 13 elefanter kvar i Angkor Elephant Company, som driver elefantridningen i regionen.