Svårt bakslag för Rousseff i kongressen

Publicerad 2016-04-18

Dilma Rousseff.

Brasiliens kongress röstar för att riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff ska fortsätta

– Det är en mycket allvarlig process hon hamnar i och ett otroligt bakslag politiskt, säger Brasilienexperten Mikael Wigell.

Dilmas arbetarparti PT erkände nederlaget redan innan alla röster var lagda i kongressen.

– Kuppmakarna har vunnit här i underhuset, sade José Guimaraes, partiets ledare i kongressen, samtidigt som omröstningen fortsatte, och tillade att presidenten erkänner det "temporära nederlaget" och att kampen fortsätter i senaten och på gatorna.

Rousseffs motståndare behövde två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.

Siffran nåddes efter fem timmars debatt och omröstning i kongressen under den tidiga måndagsmorgonen, svensk tid.

Bitvis tumultartat

Omröstningen har direktsänts i tv och runt om i Braslien hölls demonstrationer för och emot Rousseff. Omröstningen var bitvis tumultartad och ett mindre handgemenäng uppstod vid ett tillfälle.

Presidenten anklagas för att ha dolt underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från statliga banker, men bakom det stora missnöjet med regeringen ligger även den ekonomiska krisen och den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Kan bli ny regering

Efter underhusets beslut har Mikael Wigell, forskare och Brasilienexpert vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, svårt att se hur Dilma Rousseff ska kunna komma tillbaka politiskt.

Han tror att det nu kan finnas tankar på att vicepresidenten Michel Temer och hans parti PMBD, som utlöste landets akuta politiska kris genom att nyligen hoppa av Rousseffs regering, ska kunna styra landet tillsammans med högeroppositionen.

– Jag tror att han kan få ihop den (regeringen) relativt snabbt med PMBD, socialdemokratiska PSDB och en räcka mindre oppositionspartier, som kommer att erbjudas vissa ministerposter.

"Slutet för Lulaismen"

Wigell tror att riksrättsprocessen är början till slutet för "Lulaismen", den variant av socialism som Rousseff drivit och där staten haft en stor och reglerande roll i ekonomin.

– Nu kommer man att gå mot ett mer marknadsvänligt håll i den ekonomiska politiken, det är helt klart.

Mikael Wigell konstaterar att även om Dilma Rousseff varit politiskt svag "och inte fått så mycket gjort" har hon i varje fall låtit korruptionsprocesserna rulla vidare – trots att många politiker, även i hennes eget parti, dragits in.

– De facto finns ett ganska starkt domstolsväsende i Brasilien som verkligen kan och vill driva processerna och ställa även riktigt högt uppsatta politiker till svars.

Vänstervinden har vänt

Wigell ser det också som ännu ett tecken på att vänstervinden i Latinamerika har vänt.

– De (vänsterledarna) är diskrediterade på många håll eftersom man fört en lite för lättvindig ekonomisk politik. Man ser det i Argentina, i Venezuela, i Peru och i Brasilien. Så nu går man mer åt ett center-högerhåll i politiken.

Han håller dock med kritiker om "att det kan ligga något i" att det verkliga skälet kan vara att försöka rädda skinnet på PMBD-politiker som dragits in i den enorma Petrobrashärvan, skandalen med centrum i den statliga energijätten Petrobras, där landets elit skott sig via korruption som lågt räknat uppgår till totalt motsvarande 14 miljarder kronor.

TT

Följ ämnen i artikeln