Mona Sahlin om ex-livvakten: ”Min bästa vän”

Uppdaterad 2016-05-15 | Publicerad 2016-05-14

Sahlin med före detta livvakten.

Mona Sahlin avgick från posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter att hon lämnat ett falskt intyg åt sin före detta livvakt.

I en podcast från slutet av förra året berättar Sahlin att hon står nära mannen:

– Min absolut bästa vän.

Trots att bara drygt en månad återstod av hennes förordnade så valde Mona Sahlin att omedelbart avgå som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Expressens avslöjande om det felaktiga intyget.

På myndighetens brevpapper uppgav Sahlin att den före detta livvakten, som hon också anställt på samordnaren, tjänade 120 000 kronor i månaden. I själva verket uppgick dock lönen från regeringskansliet till 43 000 kronor.

Köpte bostad och bil

Intyget använde ex-livvakten för att köpa en lyxbostad i exklusiva Solsidan i Saltsjöbaden i Stockholm. Det har också kommit fram att han köpt en Audi R8, som går på runt miljonen, med ett annat felaktigt intyg.

Dessutom har Aftonbladet avslöjat att Mona Sahlin lät en släkting till mannen praktisera hos henne, trots att myndigheten avslog ansökan.

”Min bästa vän”

En rad bedömare har ställt sig frågande till hur Mona Sahlin kunde lämna falska intyg åt sin förre livvakt. Den tidigare S-toppen har inte lämnat några förklaringar efter avslöjandena. Men i en podcast från slutet av 2015, som nu fått stor spridning i sociala medier, berättar hon att de står nära varandra.

– Min absolut bästa vän, säger Sahlin om ex-livvakten.

Chefsåklagare Anders Jakobsson har inlett en förundersökning om misstänkt osant intygande efter de falska intygen. Till Expressen uppger han att uppgifterna i podcast-intervjun kan bli intressanta i utredningen.

– Vi håller på med faktainsamling och vi tar gärna emot allt vi kan få från tidningar och allmänheten och det vi själva kan rota fram. Det kommer naturligtvis att ha en påverkan för de slutsatser som man sen kommer att komma fram till, säger han till tidningen.

Löfven: ”Beklagligt”

Under toppmötet med Barack Obama i Vita huset i går kommenterade statsminister Stefan Löfven för första gången Sahlin-affären.

– Det är beklagligt det som hänt, men regeringen påverkas inte. Jag tycker att det är synd för sakfrågan. Det arbete hon har gjort har varit väldigt viktigt mot våldsbejakande extremism, sa han till Expressen.

Aftonbladet har sökt Mona Sahlin och Anders Jakobsson.