Läkare vägrar skriva ut brännskadad ettåring

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Inte tillräckligt säkert för henne i asyllägret”

Ettåriga Asha brännskadades allvarligt i ett australiskt asylläger.

Nu vägrar sjukhuset den lilla flickan vårdas på att skriva ut henne eftersom hon då skulle skickas tillbaka till lägret – vilket anses för osäkert.

Beslutet har mötts av både applåder och kritik.

Läkarna på barnsjukhuset Lady Cilento i australiska Brisbane har vårdat ettåriga Asha, som brännskadades allvarligt då hon fick kokande vatten över sig i ett australiskt asylläger på önationen Nauru.

Enligt australisk lag ska Asha skickas tillbaka till lägret då hon skrivs ut från sjukhuset, men det tänker läkarna inte göra förrän de försäkrats om att ”en lämplig hemmiljö presenterats” för dem. Asha är tillräckligt frisk för att skrivas ut, men lägret på Nauru anses alltså inte tillräckligt säkert.

Ställningstagandet har skapat stor uppmärksamhet i Australien och Brisbane. Utanför sjukhuset har hundratals människor slutit upp för att visa sitt stöd för läkarna.

Även Brisbane-politiker är positiva.

– Jag har fullt förtroende för läkarna och deras beslut i medicinska frågor, säger delstaten Queenslands hälsominister Cameron Dick i ett uttalande, rapporterar 9News.

Både stöd och kritik

Även en stor mängd fackligt anslutna ställer sig bakom sjukhuspersonalens ställningstagande och beslut.

– Medlemmarna säger: Det här är vad vi gör som professionella sjukvårdare, vi tar hand om människor utan att vara rädda och utan motprestation. Och vi skriver inte ut människor innan det är säkert att göra så, säger Beth Mohle som är sekreterare för sjuksköterskefacket i Queensland, rapporterar Brisbane Times.

Samtidigt som många stödjer vårdpersonalen tycker vissa att de gör helt fel. Oppositionspolitikern Lawrence Springborg säger att läkarna bara ska följa lagen.

– Vi ska alltid följa de råd som läkare ger om en patient ska skrivas ut, oavsett om det gäller vuxna eller små barn. Men givetvis ska de agera enligt lagarna i vårt land när en patient är tillräckligt frisk, säger han till Nya Zeeländska Stuff.

Kritik för ö-lösning

Läkarna i Brisbane står i kontakt med australiska myndigheter för att komma fram till en lösning.

Alla flyktingar som med båt tar sig till Australien skickas till läger på Papua Nya Guinea eller Nauru. Förhållandena i lägren har vid upprepade tillfällen beskrivits som väldigt tuffa och Australiens regering har fått skarp kritik både internt och internationellt, bland annat från FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Det är ingen enkel uppgift eftersom vi måste göra det på ett sätt så att inte människosmugglare ges något incitament att fortsätta, säger premiärminister Malcolm Turnbull.

Asylsökande bor i lägren under tiden som deras asylärenden utreds av Australien.

Publicerad: