Schackmästaren Kasparov: Ryssland försöker ”absolut” få Trump vald

Publicerad:
Uppdaterad:
Förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov.
Foto: AP
Förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov.

NYHETER

Den före detta världsmästaren i schack och ryska dissidenten Garry Kasparov har tidigare sagt att fastighetsmagnaten Donald Trump är dålig för USA och ”demokratin världen över”

Han tror dessutom att Rysslands president Vladimir Putin försöker få den republikanske presidentkandidaten vald framför Hillary Clinton.

”Absolut”, sa Kasparov i en intervju med CNN på fredagskvällen.

Ryska hackare kan ha legat bakom ett cyberintrång i Demokraternas system, enligt en rapport från i juli. Uppgifter som förnekats av Kreml men som väckt frågor om en potentiell rysk inblandning i den amerikanska valprocessen.

Den federala polisen FBI har meddelat att de utreder det misstänkta dataintrånget. Obama-administrationen har också gått ut och sagt att den är ”säker” på att den ryska regeringen låg bakom både hackerattacken mot demokratiska grupper samt den efterföljande spridningen av stulna e-postmeddelanden. Under den tredje och sista presidentdebatten gick Hillary Clinton dessutom till hård attack mot sin rival och hans relation till den ryske ledaren och slog då fast att ”Ryssland har bedrivit spionage mot amerikaner och amerikanska organisationer”, detta ”i syfte att påverka valet och få Donald Trump vald”.

En ”perfekt motsvarighet”

En annan som inte dragit sig för att kommentera ryska intressen i det kommande amerikanska valet är den förre världsmästaren i schack, Garry Kasparov, som sedan 2013 lever i exil i USA och är en välkänd Putinkritiker.

Han har tidigare sagt att en seger för Donald Trump i presidentvalet skulle kunna hota ”inte bara demokratin i det här landet utan demokratin världen över”. Enligt Kasparov är den republikanska presidentkandidaten däremot en ”perfekt motsvarighet” för Ryssland och Putin.

Under fredagskvällen, natten till lördag svensk tid, intervjuades den forne schackmästaren åter på samma ämne, i CNN:s program ”The Lead”.

– Absolut, svarade Kasparov då på frågan om han håller med om det Vita huset framhåller om att Ryssland försöker välja Donald Trump.

Han sa också att ryssarna sannolikt har minst lika skadlig information om Trump som läckts om Hillary Clinton via Wikileaks, men att de mer troligt bestämt sig för att hålla på det.
Garry Kasparov slog sedan fast ännu en gång att ”Putin ser en ideal motpart i Trump”.

– Trump visar ingen respekt för demokrati eller rättssäkerheten.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad: