Fyra nya misstänkta fall i Macchiarini-skandalen

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Två chefer tvingas ta time out

1 av 3

Skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini växer.

Karolinska sjukhuset har hittat fyra nya fall där fel kan ha begåtts.

Tidigare har två patienter avlidit efter att ha fått syntetiska luftstrupar inopererade.

– Det som har hänt är både oacceptabelt och exceptionellt och vi ber de som drabbats och deras anhöriga om ursäkt, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom.

Paolo Macchiarini var en superstjärna i medicinvärlden. Hans kirurgiska metoder beskrevs som banbrytande.

Macchiarini anställdes som gästprofessor vid Karolinska institutet 2010. Samtidigt fick han ett deltidsjobb som överläkare vid Karolinska sjukhuset. Under sin tid där opererade kirurgen in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Operationerna beskrevs inledningsvis som framgångsrika. Men allt slutade i en enorm tragedi.

Två av patienterna har omkommit. En tredje vårdas på sjukhus i USA.

Flera utredningar har inletts av det som kommit att bli känt som en av de största medicinska skandalerna i modern tid.

Sjukhuset kritiseras

På onsdagsförmiddagen presenterades Karolinska sjukhusets granskning. Den har utförts externt under ledning av professor emeritus Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd.

I utredningen får sjukhuset massiv kritik. Verksamheten har skadat förtroendet för svensk klinisk forskning, konstaterar utredarna.

De slår fast att det har funnits en ”bristande kunskap om och respekt för regelverk”, ”brister i hanteringen av patientsäkerhetsfrågor” och ett otillräckligt underlag från djurförsök för att  ”börja tillämpa metoden på människor”.

”Chefer har ansvar”

Under presskonferensen slog utredningsledaren Kjell Asplund fast att Karolinska sjukhuset varit för beroende av Karolinska institutet då Paolo Macchiarini rekryterades:

– Det kom starkt negativa omdömen från de sjukhus där han hade opererat tidigare. De här kritiska rösterna tog man inte hänsyn till. Det blev aldrig någon anställningsintervju till exempel.

– Vår slutsats är att man måste skärpa anställningsprocessen på sjukhuset. Macchiarini borde aldrig ha anställts som överläkare.

Enligt utredarna vilar ett stort ansvar för det som hänt på kirurgen själv. Asplund slår dock fast att verksamhetscheferna har ett ”övergripande ansvar för patientsäkerheten”.

Fler misstänkta fall

Macchiarini har hävdat att patienternas tillstånd var livshotande. Utredarna konstaterar dock att så inte var fallet.

– Ingen av de tre patienterna hade ett omedelbart livshot, säger Kjell Asplund.

Melvin Samsom, sjukhusdirektör för Karolinska sjukhuset medger att lagen inte har följts.

– Det som har hänt är både oacceptabelt och exceptionellt och vi ber de som drabbats och deras anhöriga om ursäkt.

– Det begicks ett antal misstag och vi respekterade inte lagar och regler, vilket är oacceptabelt. De närmsta veckorna ska vi titta närmare hur det kunde gå till.

Två verksamhetschefer har fått ta time out.

– För att vi ska kunna utvärdera och besluta vad de ska göra i framtiden. Det var ett gemensamt beslut, säger Melvin Samsom.

Misstänkt för brott

Karolinska har gått igenom all verksamhet som Macchiarini bedrev vid sjukhuset. Under genomgången har skandalen växt.

– Det är fyra ytterligare fall där vi närmare ska undersöka indikationer och komplikationer och så vidare, säger chefläkare Nina Nelson Follin under en pressträff.

Vid sidan av sjukhusets granskning är Paolo Macchiarini föremål för en polisutredning. Han misstänks för vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

Dessutom genomför Karolinska institutet en egen utredning. I mars i år sparkades Paolo Macchiarini från institutet.

Publicerad:

LÄS VIDARE