246 döda efter jordskalvet i Ecuador

Av: Linnea Järkstig, Niklas Svahn, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Patrik, 24: ”Jag var helt chockad”

1 av 14

Ett jordskalv med magnituden 7,8 har skakat landet. Först rapporterades 77 döda.

Nu har dödstalet stigit till 246.

– Hela husen skakar, det har skakat så ordentligt att jag blev rädd, sa svenske Patrick Brodin, 47, som befinner sig i Ecuador och vittnar om en skräckupplevelse.

Antalet dödsoffer efter jordskalvet i Ecuador har stigit till 246, enligt landets vicepresident Jorge Glas, rapporterar Reuters.

Räddningspersonal och militär har skickats ut till svåråtkomliga områden i landet vilket gör att dödssiffran kan stiga ytterligare när fler hittas. 1 500 personer har skadats i skalvet.

Patrick Brodin och hans familj bor sedan 17 år tillbaka i Ecuadors huvudstad Quito.

Att bo i landet har gjort att han blivit van med jordskalv, men något sådant här har han aldrig någonsin upplevt. När husen började skaka tog han sina två barn och sin fru för att gå ut på gatan.

– Vi brukar stå ute och prata med grannar och småle, men den här gången var det en helt annan stämning. Det skakade så ordentligt så att jag blev rädd, säger han.

Patrick Brodin är uppstressad när vi pratar med honom. Han berättar om hur han sett skräckbilder på hus som kollapsat, broar som rasat och att dödsiffran bara stiger.

– Bara några kilometer härifrån finns ett stort köpcentrum, där har alla varor farit ner på marken. Jag hörde också om en bro som ramlat på en bil, det gick inte så bra för personen i bilen, säger han.

”Det är obehagligt”

Nu är han och familjen inne i deras hus igen. De har klarat sig bra, men är fortfarande skärrade.

– När jag och min fru har tittat på nyheter har våra barn tittat på en film. Det gäller att hålla masken inför dem, men jag kommer försöka sitta uppe i natt när min familj sover. Allt det här är lite obehagligt, säger han.

Ecuador uppges ha skickat 10 000 militärer till de drabbade områdena för att hjälpa till.

Svenske Patrik Acurio, 24, från Göteborg befinner sig också i Ecuador där han hälsar på sin syster i hamnstaden Guayaquil. De satt och åt middag i hennes hem när det började skaka. Han beskriver känslan som att han satt på en tvättmaskin under centrifugering.

– Jag trodde först att det var någon som skämtade. Min syster skrattade först och sa att det inte var allvarligt. Efter 15-20 sekunder sa hon: ”Jävlar, den här är grov. Vi måste ut ur huset!”.

”Rädd för sitt liv”

De flydde ut på gatan, precis som många andra grannar. Strax därefter slocknade belysningen och allt blev rejält otäckt.

– Det var intensivt som bara den och jag var helt chockad och när ljuset gick började man bli rädd för sitt liv.

Enligt Patrik Acurio har man i Guayaquil ändå klarat sig bra och efter 30 minuter var strömmen tillbaka. Under timmarna efteråt har man känt av minst 36 mindre efterskalv.

– Det är tragiskt det som har hänt, men tankarna går till det som hänt i Japan också. Nu får vi vänta på vidare information och hoppas att det inte blir några större efterskalv.

Publicerad:

LÄS VIDARE