Kaplan jämförde israeler med nazister

Uppdaterad 2016-04-18 | Publicerad 2016-04-17

Mehmet Kaplan (MP) har kritiserats för att ha ätit middag med högerextrema ledare.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att han dessutom i ett videoklipp från 2009 har jämfört Israels agerande mot palestiner med hur nazister behandlade judar.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har kritiserats hårt efter att ha ätit middag med Ilhan Senturk, ledare för högerextrema Grå vargarna, och representanter för organisationen Mili Görüs samt Barbaros Leylani som önskat ”död åt de armeniska hundarna”.

Men i skenet av skandalmiddagen kan SvD avslöja att han dessutom jämfört Israels agerande mot palestiner med hur nazister behandlat judar.

Jämför israeler med nazister

Det var den 27 mars 2009 som han gjorde liknelsen, som sändes i den lokala tv-stationen Somali Star tv i Öppna kanalen, vilken tidningen tagit del av.

”Och det intressanta och som jag ska återkomma till i min bildserie sen är att israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet”, säger Kaplan i videoklippet.

Expert: ”Är omdömeslöst”

Enligt idéhistoriker Henrik Bachner, som forskar om antisemitism, är det här mycket dåligt omdöme av ministern.

– Det är ett omdömeslöst och enfaldigt sätt att diskutera Israel–Palestina-konflikten på, säger han till SvD.

Mehmet Kaplan vill inte låta sig intervjuas av tidningen, men meddelar i en skriftlig kommentar att han gjorde liknelser för att visa att historien kan upprepa sig.

”Jag visade bland annat bilder på hur palestinska affärslokaler stängts ner och markerats. Min poäng var att islamofobi och antisemitism kan ta sig väldigt lika, obehagliga uttryck”, skriver han i mejlet.

Aftonbladet söker ministern för en kommentar.