Sarajevo

Dom väntar för bosnisk befälhavare

Av: 

TT

Naser Orić med sin advokat i domstolen i Haag 2008. Arkivbild.
Naser Orić med sin advokat i domstolen i Haag 2008. Arkivbild.

NYHETER

I dag väntas dom mot den bosniske befälhavaren Naser Orić, som står åtalad i Sarajevo för att ha mördat tre serbiska krigsfångar under Bosnienkriget 1992–1995.

Naser Orić ledde bosniakernas styrkor i Srebrenica under konflikten i Bosnien-Hercegovina på 1990-talet och är bland sina anhängare känd som "Srebrenicas försvarare". Vid massakern i Srebrenica i juli 1995 dödades runt 8 000 bosniakiska pojkar och män i det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

Det är inte första gången Orić står åtalad för krigsbrott. 2006 fälldes han av FN-domstolen för det forna Jugoslavien i Haag och dömdes till två års fängelse, men överklagade och frikändes 2008. Några år senare åtalades han igen, men friades 2017 av en domstol i Sarajevo.

Rättegången följs noggrant i regionen, som fortfarande präglas av etniska motsättningar. Åtalet är ett i raden mot bosniaker på senare tid. Efter det att FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien i Haag stängdes 2017 har lokala domstolar tagit över arbetet med att åtala krigsförbrytare och fler bosniaker har åtalats. En majoritet av de som dömts för krigsförbrytelser i Haag har varit serber.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Tre gripna för uppmärksammat mord

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarajevo

Krigsbrott

Srebrenica

Bosnien och Hercegovina