”Jag har tyngts väldigt mycket av de svek jag utsatte mina barn för”

Dokumentär om Gudrun Schyman på bio om en vecka

Uppdaterad 2018-10-24 | Publicerad 2018-08-04

”Du lovade att inte dricka igen, men sen drack du”.

Om en vecka har dokumentären om Gudrun Schyman premiär på bio.

I filmen gör partiledaren och hennes dotter Anna Schyman upp om alkoholismen, sveken och Gudruns ständiga frånvaro under uppväxten.

– Man kommer till ett vägval, antingen så dör man eller så får man välja livet utan sprit, berättar Gudrun Schyman när Aftonbladet träffar henne i Stockholm.

Filmen ”GUDRUN – konsten att vara människa” har premiär på bio den 10 augusti. Dokumentären tar avstamp i valrörelsen 2014 och skildrar hela Gudrun Schymans politiska karriär – från Vänsterpartiets valsuccé 1998 till de skandaler som slutligen ledde till hennes avgång.

Gudrun Schyman

”Vi var alltid bortprioriterade”

Men filmen gräver djupare i privatlivet och familjeproblemen.

Vid flera tillfällen konfronteras Gudrun Schyman av dottern Anna Schyman. Särskilt handlar det om svek i det förflutna där löften om att sluta dricka brutits.

– Du lovade att inte dricka igen, men sen drack du. Det var det jobbigaste, säger Anna Schyman i dokumentären och fortsätter:

– Det var ju inte bara alkoholismen. Vi var ju alltid bortprioriterade, vi kom alltid i andra hand.

Känslomässigt tungt

Gudrun Schyman berättar att det var känslomässigt tungt att under inspelningen konfronteras med sin dotters anklagelser.

– Jag har tyngts väldigt mycket av de svek jag utsatte mina barn för. Men det var som det var. Det hade varit jättebra om man kunde stryka ett streck över allting men vi lever med den här erfarenheten båda två.

I dokumentären säger din dotter att hon inte tror att du slutade dricka på grund av dina barn. Hur känns det?

– Vi har olika bilder i vad som var det avgörande i det, min bild är annorlunda. Det viktigaste är att vi kan prata om det i dag.

Möten med andra anhöriga blev avgörande

När Gudrun Schyman slutligen skrev in sig på ett behandlingshem blev möten med anhöriga till andra alkoholister en avgörande faktor i tillfriskningsprocessen. Särskilt minns hon mötet med en pojke som var jämårig med hennes barn.

– Han berättade om kärleken till sin alkoholiserade mamma, och då tänkte jag att om han kan prata om henne på det sättet så kanske mina barn kan göra det också. Det gjorde mig hoppfull.

Följ ämnen i artikeln