Stor mängd sprängämnen hittade i bostadshus i Uppsala

Av: Amanda Skagerström Lindau, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen har hittat en stor mängd sprängämnen i ett bostadshus Uppsala.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det handla om två till tre kilo sprängdeg och flera tändhattar som hittats i allmänna utrymmen i trakterna kring Gottsunda.

– Det bara anträffades av polis av slump, säger Patrik Henriksson, jourhavande förundersökningsledare.

Polisen har under måndagsförmiddagen hittat en stor mängd explosiva ämnen i ett bostadshus i Uppsala.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det handla om två till tre kilo sprängdeg och flera tändhattar. Föremålen ska ha hittats i någon typ av allmänna utrymmen i Gottsunda eller Valsätra.

– Av utredningstekniska skäl kan jag inte berätta mer än att vi hittat det i ett bostadshus i Uppsala, säger Patrik Henriksson, jourhavande förundersökningsledare i Uppsala.

Polisen bekräftar för SVT Nyheter Uppsala att ”flera kilo” sprängämnena ska ha hittas, men vill inte gå in på vilken typ av explosivt ämne det rör sig om.

”Klar risk att det har kunnat detonera”

– Det är naturligtvis inte bra att det har legat sprängmedel i allmänna utrymmen på det här sättet. En klar risk att det har kunnat detonera har funnits, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik till SVT Nyheter Uppsala.

Enligt SVT misstänker polisen att fyndet har kopplingar till organiserad brottslighet.

– Personer som arbetar med den här typen av saker dagligdags förvarar inte medel av den här karaktären på det här sättet, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik till kanalen.

Hittades av en slump

Sprängämnena hittades av en polispatrull som befann sig på adressen. I vilken typ av ärende de var där är just nu oklart.

– Jag vet inte varför de var där men de hittade det. Det bara anträffades av polis av slump, säger jourhavande förundersökningsledare Patrik Henriksson.

Insatsen gjordes i samverkan med polisens bombgrupp från Stockholm.

Polisen har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och sprängämnena är fraktade från platsen.

Man har i nuläget ingen misstänkt och vet heller inte hur länge sprängmedlet kan ha legat i bostadshuset.

– Utredningen får visa vem som lagt det där, säger Patrik Henriksson.

Publicerad: