Porosjenko vill styra Ukraina i fem år till

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ukrainas president Petro Porosjenko lanserar sin omvalskampanj i Kiev.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Ukrainas president Petro Porosjenko lanserar sin omvalskampanj i Kiev.

Ukraina kommer att ansöka formellt om ett EU-medlemskap år 2024, säger president Petro Porosjenko, samtidigt som han som väntat ställer upp för omval.

Den västvänlige tidigare chokladfabrikören Porosjenko lanserade sin presidentvalskampanj vid en politisk sammankomst med tusentals anhängare i Kiev på tisdagen.

Beslutet att ställa upp igen grundar sig i en känsla av "djupt ansvar" för Ukraina, säger han.

Porosjenko blev Ukrainas president kort efter Rysslands annektering av Krimhalvön och mandatperioden har präglats av den pågående konflikten med ryskbackade separatister i landets östra delar. Den 53-årige presidenten har också tagit mer och mindre lyckade initiativ för att råda bot på fattigdomen och korruptionen i landet.

Presidentvalet i Ukraina äger rum den 31 mars. Där utmanas Petro Porosjenko främst av den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko, som för närvarande har ett större stöd enligt opinionsmätningar.

Det har varit känt en tid att båda de ex-sovjetiska länderna Ukraina och Georgien siktar mot framtida EU-medlemskap, men när det gäller Ukraina har EU-ledare sagt att landet först måste ta krafttag mot korruption. Porosjenko säger nu att en ukrainsk antikorruptionsdomstol kommer att inleda sin verksamhet under 2020.

Publicerad: