Trump uppges kompromissa – men inte om muren

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump utanför Vita huset på lördagen.
Foto: Manuel Balce Ceneta /AP/TT
USA:s president Donald Trump utanför Vita huset på lördagen.

USA:s president Donald Trump ska göra ett tillkännagivande som har med budgetbråket och myndigheternas nedstängning att göra.

Enligt uppgifter kommer han föreslå en migrationskompromiss – där hans önskade murpengar fortfarande ingår.

Trump framträder vid 22-tiden svensk tid. Han har aviserat via Twitter att det kommer att handla om "den humanitära krisen vid vår södra gräns och nedstängningen".

Presidenten kommer att lägga fram en kompromiss, enligt Reuters källor med insyn och nyhetssajten Axios. Trump uppges föreslå ett antal migrationspolitiska förändringar som Demokraterna efterfrågat, i utbyte mot att de ger honom de 5,7 miljarder dollar han vill ha till bygget av en gränsmur.

Enligt Demokraterna har det hela inte föregåtts av några förhandlingar och partiets företrädare ska inte ha fått någon ny inbjudan till Vita huset.

Skydd till migranter

Enligt både Reuters och Axios har vicepresidenten Mike Pence och Trumps svärson tillika rådgivare Jared Kushner arbetat fram kompromissförslaget. Republikanernas gruppledare i senaten, Mitch McConnell, ska också ha förmått presidenten att ge Demokraterna ytterligare incitament.

Man erbjuder sig att godta ett tidigare partiöverskridande lagförslag som utökar det juridiska skyddet för "drömmare" – unga personer som via migrantprogrammet Daca får möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget. Man vill också utöka skyddet för personer som har tillfällig skyddsstatus i USA med anledning av till exempel krig i hemlandet.

Presidenten skulle ursprungligen hålla sitt tal klockan 21 svensk tid, men det sköts fram en timme för att han ska hinna vara med och ta emot kvarlevorna efter de fyra amerikanska soldater som dödades i en bilbombsattack i Syrien tidigare i veckan.

Stoppar prospektering

Nedstängningen, som under lördagen går in på sin 29:e dag, har inneburit att 800 000 statsanställda stängts ute från sina jobb eller arbetat utan lön. Medan läget är låst mellan president Donald Trump och Demokraterna kommer fler och fler rapporter om de drabbades situation.

I Washington har ett bryggeri erbjudit de utestängda statsanställda gratis öl, och i New York har en hotellägarorganisation erbjudit dem gratis hotellövernattningar.

På fredagen förbjöd en domstol regeringen att bevilja licenser för att leta efter olja och gas i havet under nedstängningen. Inrikesdepartementet har tidigare återinkallat anställda för att kunna fortsätta hantera ansökningar om att leta olja och gas både på land och till havs trots nedstängningen, vilket väckt kritik från demokrater och miljöaktivister.

Övervägt undantagstillstånd

Ungefär en fjärdedel av den amerikanska statsapparaten drabbas av nedstängningen, som är den längsta i USA:s historia.

Bakgrunden till nedstängningen är att Donald Trump ställde ett ultimatum till kongressen för att få finansiering till ett bygge av en mur, eller barriär, längs gränsen mot Mexiko. Men Demokraterna i kongressen vill inte godkänna de 5,7 miljarder dollar som Trump krävt för bygget, som han tidigare lovat att få fram på andra sätt.

Trump har övervägt möjligheten att utfärda ett undantagstillstånd för att kunna kringgå kongressen och säkra finansieringen av muren, en manöver som troligen skulle stöta på juridisk patrull.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN