Förundersökning mot avhoppad SD-topp

Stefan Jakobsson drog tillbaka sin kandidatur efter Aftonbladets granskning

Publicerad 2018-10-01

SD-toppen Stefan Jakobsson lät skattebetalarna stå för privata taxiresor och hotellboende för sin familj – och fick lämna sin plats i riksdagen.

Efter Aftonbladets avslöjanden har särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning.

– Det pågår en förundersökning avseende gärningar som ni har med i artiklarna, säger åklagaren Joakim Zander.

Stefan Jakobsson, 49, tidigare skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, åkte taxi för 330 000 kronor förra mandatperioden.

Vid ett stort antal tillfällen bröt han mot reglerna och lät riksdagen betala för privata taxiresor.

Ett dygn åkte han taxi för 3 100 kronor. Jakobsson åkte då från bostaden i Stallarholmen till Hovet i Stockholm för att gå på ishockey och sedan på privata fester.

Lät riksdagen betala familjens hotell

Han var även på ”konferens” i Sölvesborg med sin sambo och fick ersättning för bilresa och hotell med 4 500 kronor. I själva verket var det en privat ”glitterfest” anordnad av partiledaren Jimmie Åkesson.

Jakobsson lät även skattebetalarna stå privata boendekostnader för familjen i samband med en resa till en skidort – och han plockade även ut flera olika ersättningar i samband med att han var på en svensexa och ett bröllop.

Avslöjandena ledde till att Jakobsson drog tillbaka sin kandidatur till riksdagsvalet, enligt uppgift på direkt uppmaning av Jimmie Åkesson.

Betalat tillbaka

Jakobsson har betalat tillbaka flera tusen för de privata resorna, men i en straffrättslig mening gör inte det gärningen ogjord.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning mot den före detta SD-ledamoten.

När inleddes förundersökningen mot Jakobsson?

– Det är i närtid och det pågår, och det är misstänkt bedrägeri, säger åklagaren Joakim Zander.

Han förtydligar att utredningen bara precis startat och att Jakobsson inte formellt är skäligen misstänkt.

– Utan vi ska nu samla in informationen själva om det som påstås, och det håller vi på med.

Förundersökningen mot Stefan Jakobsson är den fjärde som inletts efter avslöjanden i Aftonbladets granskning Maktens kvitton.

Flera andra ledamöter har även fått betala tillbaka skattemedel som de utnyttjat för privata utgifter.

Aftonbladet har varit i kontakt med Stefan Jakobsson på telefon och gett honom möjlighet att lämna en kommentar.

Tillbaka till jobb inom SD

Jakobsson har visserligen lämnat kandidaturen till riksdagen men fortsätter att jobba som anställd inom Sverigedemokraterna. SD:s informationschef Henrik Gustafsson säger i en kommentar:

– Under den period han var riksdagsledamot var han också
tjänstledig från sin anställning inom partiet. I samband med att han drog tillbaka sin kandidatur avslutades också tjänstledigheten i enlighet med rådande regelverk.

Vad säger partiet om att Jakobsson är under utredning för misstänkta bedrägerier? Kan han jobba kvar under utredningens gång?

– I det läge vi nu befinner oss i, med anledning av den process som råder kring förundersökningen, har vi för avsikt att avvakta och invänta vidare information om ärendet.