Tre män gripna efter 20-åriga Birnas försvinnande

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Birna, 20, är försvunnen och söks av polis.

NYHETER

Efter att Birna Brjáns­dótt­ir, 20, försvunnit efter en festkväll i Reykjavik pekade spåren mot ett grönländskt fiskefartyg.

På onsdagen flögs isländsk polis ut till fartyget och grep tre besättningsmän, skriver Iceland Monitor.

Samtidigt fortsätter dykare att söka efter Birna i ett hamnområde.

Övervakningsbilder visar hur Birna Brjáns­dótt­ir tidigt i lördags morse gick fram längs en gata i den isländska huvudstaden Reykjavik efter en festkväll på klubben Hurra. I samma del av Reykjavik fångades en röd Kia Rio på bild av övervakningskameror.

25 minuter senare stängdes Birnas mobiltelefon av i ett område utanför Reykjavik. Även där syntes en röd Kia Rio på övervakningsbilder.

Fartyget vände tillbaka

På söndagen hittades ett par svarta Dr Martens-kängor i hamnstaden Hafnarfjördur, som ligger omkring en mil söder om Reykjavik. I samma hamn låg det grönländska fiskefartyget Polar Nanoq förtöjt i helgen. Det visade sig att den röda Kian var en hyrbil som hyrts av fiskare från fartyget. När spåren började peka mot Polar Nanoq hade fiskefartyget dock redan lämnat Island.

Sedan dess har isländsk polis tagit den röda hyrbilen i beslag, begärt ut en lista över besättningen på Polar Nanoq och fått fiskefartyget att vända tillbaka mot Island. Företaget som äger båten har meddelat att det kommer att samarbeta med isländsk polis i utredningen kring Birna Brjáns­dótt­irs försvinnande.

Tungt beväpnad polis flögs ut

Under onsdagen flögs en tungt beväpnad specialstyrka från den isländska polisen ut till fiskefartyget i en helikopter som tillhör kustbevakningen. Vid lunchtid greps två besättningsmän som båda har grönländskt medborgarskap ombord på fartyget, skriver engelskspråkiga Iceland Monitor. Polisen tror att männen har information om Birna Brjánsdótt­irs försvinnande men vill inte säga vad de misstänks för.

Senare greps en tredje man som även han tros ha information om försvinnandet, skriver Iceland Monitor i en separat artikel. De tre männen kommer att förhöras efter att fartyget lagt till i hamnstaden Hafnarfjördur.

Samtidigt som de gripna männen väntades komma tillbaka till Hafnarfjördur sökte dykare under onsdagskvällen efter Birna Brjánsdótt­ir i hamnen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN