Gör sitt jobb – då grips hon av polisen

Publicerad:

NYHETER

När sjuksköterskan Alex Wubbels vägrade låta polisen få ta ett blodprov på en patient gick polismannen till slut till attack.

Nu sprids klippet på gripandet över världen.

I slutet av juli ville polisen i Utah i USA få tillgång till en patient på Salt Lake Hospital för att ta blodprov. Patienten var inte misstänkt för något brott – och polisen hade således ingen rätt att få tillgång.

Det visste sjuksköterskan Alex Wubbels, som vägrade låta poliserna få som de ville.

I ett klipp från en kollegas kroppskamera syns hur polismannen som är drivande i argumentationen tar tag om Wubbels och säger att hon är gripen. Sedan förs hon bort samtidigt som hon skriker till sina kollegor att hjälpa henne.

Här förs Alex Wubbels bort av polisen.
Foto: Skärmdump
Här förs Alex Wubbels bort av polisen.

”Känner mig sviken och arg”

Sköterskan hade rätt att neka polisen tillgång då de inte hade någon husrannsakan. Detta följde både sjukhusets policy och ett avgörande i den amerikanska högsta domstolen, enligt Washington Post.

Wubbels misstänktes aldrig för något brott, men flera organisationer, politiker och även den lokala polisen har fördömt händelsen.

– Jag känner mig sviken och arg, jag känner många saker, sa hon på en presskonferens i förra veckan.

Får jobba kvar

Polismannen som grep henne kommer inte få vara med och ta blodprover på sjukhus längre, men han är fortsatt i tjänst. Detta har kritiserats av flera inblandade.

Händelsen har också lett till en ny diskussion om det rättsliga stödet för sjukhuspersonal i liknande situationer i USA, skriver Washington Post.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN