Riksdagen övade krig – för första gången på 20 år

Publicerad 2017-03-21

Krigsdelegationen kan ersätta riksdagen vid krig eller krigsfara.

Mot bakgrund av det spända världsläget har den nu haft sin första övning på 20 år.

– Frågan hade inte dykt upp i Krigsdelegationen om säkerhetsläget varit ett annat. Det ska man ärligt säga, säger riksdagens talman Urban Ahlin (S).

Krigsdelegation övade på måndagen för första gången sedan 1997. Vid krig eller krigsfara kan Krigsdelegationen ersätta riksdagen. Delegationen består av talmannen och 50 riksdagsledamöter.

– Hamnar Sverige i krig eller krigsfara kan det uppstå ett läge där vi flyttar riksdagen någon annanstans. Då finns en möjlighet för Utrikesnämnden att inkalla Krigsdelegationen som tar besluten i riksdagens ställe. Man minskar helt enkelt riksdagen, säger talman Urban Ahlin.

”Mycket friare mandat”

Ett annat regelverk styr Krigsdelegationen än riksdagen.

– Krigsdelegationen har ett mycket friare mandat att bestämma själv hur besluten ska tas och hur debatter och annat ska anordnas. Är det krig måste besluten tas mycket snabbare än om det är fred, säger Urban Ahlin.

Måndagens övning tog plats på hemlig ort utanför Stockholm och har förberetts i över ett och ett halvt år.

– Vi skjutsades ut till ett säkert område där vi har kunnat bedriva det här spelet – där vi har haft ett scenario där Sverige står under krigshot och det är en väldigt stor stress på samhället.

Partiledare deltog

Merparten av delegationens ledamöter deltog – däribland partiledarna Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD), Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V) – och genomfördes tillsammans med Försvarsmakten och tjänstemän från Riksdagsförvaltningen.

Urban Ahlin berättar att man exempelvis övat på att fatta beslut samt kommunicera med media och regeringen. Men han vill inte gå in på några detaljer.

– Det är hemligt förstås.

”En väldigt bra dag”

Talmannen beskriver övningen som mer omfattande än den för 20 år sedan.

– Vi bestämde oss hösten 2014 att genomföra den här övningen eftersom det var länge sedan sist, säger Urban Ahlin och tillägger:

– Men, och det ska man ärligt säga, frågan hade inte dykt upp i Krigsdelegationen om säkerhetsläget varit ett annat.

Han syftar bland annat på den spända situationen i Östersjöregionen kring Ryssland.

– Det är klart det har spelat in, men det är inte huvudorsaken.

Urban Ahlin är nöjd med övningen.

– Jag tycker att det varit positivt och vi har haft en väldigt bra övning med många som kunde delta. Det har varit en väldigt bra dag.