Boxvin bakom ökat vindrickande

Publicerad 2017-11-08

Alkoholkonsumtionen har minskat i Sverige överlag.
Men inte när det gäller vin. Det dricker vi nämligen som aldrig förr.
Enligt ny rapport ligger billiga boxviner bakom ökningen, skriver SVT.

Boxviner gör att svensken dricker mer

En ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att alkoholkonsumtionen har minskat med 8 procent. Det gäller dock inte vin, där konsumtionen istället har ökat. Billiga boxviner tros ligga bakom det ökade vindrickandet, skriver SVT.

Boxdrickare dricker mer

Vinet är nu utan tvekan svenskens favoritdryck från Systembolaget. Sedan boxvinerna började säljas 1996 har vindrickandet nästan fördubblats och stod 2016 för nära 55 procent av Systembolagets försäljning.

Mats Ramsted, forskningsansvarig på CAN säger till SVT att boxvinerna har bidragit till att den vuxna befolkningen dricker tre glas vin mer i månaden, och att det i gruppen som dricker vin innebär ännu fler glas.

Omtyckt förpackning

Priset och förpackningen i sig tros vara den bakomliggande orsaken till att vi dricker mer boxvin än vin på flaska. Rapporten visar även att de som köper boxviner dricker i snitt 50 procent mer än de som köper vin på flaska.

– Det viktigaste är att priset är så pass lågt. I genomsnitt får man en flaska på köpet när man köper en box jämfört med om man skulle köpa samma mängd på flaska. Det handlar om 20-30 procent lägre pris. Den andra aspekten handlar om själva förpackningen – du får en stor volym alkohol som är relativt enkel att frakta och hantera, säger Mats Ramstedt, till SVT.

Ville få bort mängdrabatten

Bag in box-vinerna utgör en stor del av Systembolagets försäljning och boxviner är billigare per liter, det innebär en mängdrabatt som egentligen är förbjudet enligt alkohollagen. Detta ledde till att Systembolagets VD Magdalena Gerger, 2011 föreslog en tilläggsskatt för boxviner. Ett förslag som nu anses vara överspelat.

– Det finns inget att göra åt detta. Om man skulle göra något skulle vem som helst kunna gå till EU-kommissionen eller EU-domstolen och få en sådan skatt upphävd direkt, säger Mats Jakobsson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson med ansvar för skattefrågor, till SVT.