Trump siktar mot månen – och Mars

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump vill skicka amerikanska astronauter till månen och Mars.

Det blir i så fall USA:s första bemannade rymdupptäcksfärder sedan 1972.

– Vårt land drömmer stort igen, sa presidenten när han på måndagen signerade Nasas nya direktiv.

1 av 4 | Foto: CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
Trump skriver under direktiv med målet att skicka en bemannade farkoster till månen och mars.

USA:s rymdprogram har länge tronat på minnen från fornstora dagar.

Men det ska bli ändring på det, när Donald Trump får bestämma. På måndagen signerade presidenten ett nytt direktiv med målet att skicka en bemannad farkost till månen – igen.

Och hans drömmar tar inte slut vid vår närmsta himlakropp. Inom kort hoppas han att amerikanska rymdstövlar ska ta mark på en grannplanet.

Presidentens nya direktiv till Nasa säger att rymdmyndigheten ska leda ett nytt, innovativt program för att utforska rymden och skicka amerikanska astronauter tillbaka till månen, och i sinom tid även till Mars. Det rapporterar CBS News.

– Föreställ er möjligheterna som väntar i de där stora, vackra stjärnorna, om vi vågar drömma stort. Det är vad vårt land gör igen, vi drömmer stort, sa Donald Trump vid undertecknandet.

Sågade föregångare

För 45 år sedan, 1972, färdades Apollo 17 till månen. Det är den senaste gången människor vandrade där. När Donald Trump undertecknade Nasas nya policy på måndagen kritiserade vicepresident Mike Pence föregående administrationer.

– I nästan 25 år har regeringens ambitioner inte kunnat mäta sig med det amerikanska folkets upptäckarlust. Presidenten säkrar USA:s ledande position när det kommer till rymden, i framtiden och för kommande generationer., sa Mike Pence vid pressträffen.

Publicerad: