Kaoset växer – 220 flyg ställs in i morgon

Uppdaterad 2016-06-12 | Publicerad 2016-06-11

Även Air France-flyg från Arlanda ställs in

Under lördagen ställdes ytterligare 159 flighter in på grund av den pågående pilotstrejken och drabbade 20 000 resenärer. Situationen förvärrades av att Air France-piloter nu också gått ut i strejk.

Den svenska pilotstrejken fortsätter under söndagen då 220 flyg ställs in och 26 000 resenärer berörs uppger SAS.

I fredags gick 400 SAS-piloter ut i strejk efter att förhandlingarna mellan fackförbundet Svensk pilotförening (SPF) och arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen brutit samman. Under fredag och lördag har 24 000 resenärer drabbats av inställda flyg.

Under lördagen kom även besked att strejk brutit ut bland franska Air France-piloter, vilket förvärrar läget ytterligare. Air France beräknar att var fjärde flight som flyger mellan europeiska länder och Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris kommer att ställas in under lördagen. Det innebär bland annat att kvällens flight med Air France från Arlanda till Paris och även en eftermiddagens flight från Köpenhamn inte kommer att lyfta skriver flygbolaget på sin sajt.

"Flera flighter är inställda"

Enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, kommer den svenska strejken under lördagen att omfatta medeldistansflyg med svenska SAS-piloter.

– Alla dagens flighter är inställda, 159 stycken. Vi jobbar för högtryck för att hjälpa alla resenärer att boka om och få information.

Karin Nyman förklarar även att det i nuläget inte finns någon information om när förhandlingarna kan komma att återupptas. eller om hur länge SPF kommer strejka.

Vid 14-tiden på lördagen meddelade SAS att strejken kommer fortsätta även under söndagen. Totalt ställs 220 flygningar in och 26 000 resenärer berörs. Majoriteten av alla flyg inom Sverige samt all trafik till och från Sverige påverkas. Inrikesflyg som flygs av flygbolagets underleverantörer är fortsatt undantagna.

– Det är oerhört beklagligt att det här fortsätter men jag vill tillägga att det är pilotföreningen som tagit ut sina medlemmar i strejk. Vi på SAS vill att det ska fortsätta som vanligt och hoppas att facket tar sitt förnuft till fånga och tar sitt ansvar så att det här får ett slut, säger Karin Nyman.

Vad kan du säga till alla resenärer som just nu är drabbade?

– Vi gör just nu allt för att boka om biljetter och underlättat för resenärerna så mycket som möjligt. Vår ambition är att det här ska få ett så snabbt slut som möjligt. Jag upplever att det finns en stor frustration bland våra kunder men att de även har stor förståelse för situationen.

När kan förhandlingarna återupptas igen?

– I nuläget kan jag inte svara på det. Vi vill sätta oss vid förhandlingsbordet så fort som möjligt för att få slut på den här konflikten men man måste vara två för att kunna förhandla.

Även piloter på det franska flygbolaget Air France har nu tagits ut i strejk mellan den 11 och 14 juni. Strejken berör de Air France-plan som inte sköts av andra flygbolag.

I Frankrike grundar sig situationen i missnöjet med ett lagförslag till en striktare arbetsmarknadslagsstiftning. I EM-städerna Paris och Marseille ligger bland annat renhållnings- och transportarbetare i strejk vilket har lett till sopberg på gatorna och kaos i kollektivtrafiken, rapporterar bland annat The Guardian.

Många gäster strandade

Många charterbolag har drabbats hårt av den pågående flygstrejken. Stefan Chatzopoulos är presstalesperson på researrangören Airtours. Han säger att företaget använder sig mycket av SAS och står för upp till 25 procent av de drabbade resenärerna.

– Det är en extremt tung reseperiod, särskilt med EM, så det är väldigt svårt att hitta alternativa flighter, säger han.

Just nu har Airtours mellan 4 500 och 5 000 resenärer som drabbas av strejken.

– I vanliga fall brukar facket ge dispens för charteravgångar, men det har de inte gjort den här gången. Det är stor skillnad på att ställa in ett reguljärflyg från till exempel Paris i jämförelse med ett flyg från en liten grekisk semesterö, där finns inga alternativa avgångar.

Vad gör SAS för att underlätta er situation?

– Vi tar gärna emot all hjälp vi kan få av SAS, men än så länge har vi inte fått någon hjälp med att hitta lösning för att få hem våra charterresänärer, säger Stefan Chatzopoulos.

Det finns däremot andra företag med färre avgångar hos SAS som lyckats lösa problemen. Peter Johnson är vd för STS Alpresor.

– Det går jättebra. Det blir bara att de åker lite senare på dagen. Vi hyrde ett annat plan. Totalt har vi 150 gäster som ska ner till Österike och 150 som ska hem.

Hade det gått att lösa om ni hade många fler gäster som skulle flyga i dag?

– Det hade nog varit svårt. Men SAS har kommunicerat det här väl med oss och har hjälp oss så gott de kan.

Aftonbladet har under lördagen inte lyckats få tag i SPF.

Vid midnatt på lördagen hade inga fler uppgifter tillkommit om inställda flyg under söndagen eller kommande dagar. SAS hänvisar dock alla resenärer att hålla sig uppdaterade med vilka flighter som går på deras hemsida. Längre flyg till USA och Asien påverkas inte av strejken. Inte heller flyg med danska och norska piloter, samt flyg med partnerbolag.

ANNONS