Mona Sahlin avgår efter felaktigt intyg

Uppdaterad 2016-05-05 | Publicerad 2016-05-04

Mona Sahlin avgår med omedelbar verkan som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, bekräftar kulturdepartementet för Aftonbladet.

Expressen avslöjade tidigare under onsdagen att Mona Sahlin intygat att en av hennes medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort.

Anders Jakobsson, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, har inlett en förundersökning om osant intygande.

Kulturdepartementet har under onsdagskvällen skickat ut följande pressmeddelande:

"Mona Sahlin har i dag bett om att få avsluta sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Regeringskansliet har beviljat hennes önskan.

– Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Mona Sahlins uppdrag löper ut den 15 juni 2016. Just nu bereds frågan om hur det förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism ska organiseras framöver och även frågan om en ny nationell samordnare."

När Aftonbladet når Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos Alice Bah Kuhnke, vill han inte precisera varför Mona Sahlin väljer att avgå.

– Ni får ta det med henne, säger han.

Inte heller Daniel Norlander, huvudsekreterare med ansvar för den nationella samordnarens operativa verksamhet, vill gå in på varför Mona Sahlin avgår.

– Jag har inga kommentarer om anledningen till Monas avgång. Det är tråkigt, men det är hennes beslut. Hon har varit starkt personifierad i det här arbetet och det är klart att vi kommer att sakna henne, säger han till Aftonbladet.

”Har gjort fel”

Enligt Expressen har Mona Sahlin intygat att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänar 120 000 kronor i månaden. Detta trots att han enligt regeringskansliet bara tjänar 43 000 kronor i månaden.

Intyget ska medarbetaren sedan ha använt när han köpte en lyxbostad för tio miljoner kronor på Solsidan i Saltsjöbaden.

Till Expressen säger Mona Sahlin:

– Om lönen han har från regeringskansliet så har jag skrivit fel. Den är på 43 000 kronor och sen betalar jag honom sedan en tid tillbaka 60 000 kronor i månaden för att hjälpa mig med mina säkerhetsbedömningar inför framtiden, säger Mona Sahlin till Expressen.

Expressen: Så den här statliga lönen på 60 000 kronor stämmer inte då?

– Nej, det är fel, det ska vara 43 000 kronor. Där har jag gjort fel.

Enligt Expressen har kulturdepartementet på onsdagen informerats om att det finns ett ärende hos polisen gällande Mona Sahlin.

Pågår polisutredning

– Du har frågat om jag är informerad om att det eventuellt pågår en polisutredning mot Mona Sahlin. Jag känner till att det finns ett ärende hos polisen, säger departementets rättschef Daniel Ström till Expressen.

Han bekräftar även att Alice Bah Kuhnke är informerad om polisärendet.

– Statsrådet har i dag informerats om att det finns ett ärende hos polisen som avser de händelser som det rapporterats om i media.

Anders Jakobsson, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, bekräftar för Aftonbladet att han har inlett en förundersökning om osant intygande.

– Men det handlar inte om något grovt brott och ingen är skäligen misstänkt, säger han.

Aftonbladet har sökt Mona Sahlin och Daniel Ström, rättschef på kulturdepartementet.

Jurist: ”Mycket oroande”

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger till Svenska Dagbladet att avslöjandet är ”mycket oroande”.

Om intyget har skrivits uppsåtligen fel kan det röra sig om så kallat osant intygande – ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

– Det är väldigt allvarligt, det är inte som att slarva med kvitton eller ligga efter med betalning på skatten. Omständigheterna kring avslöjandet gör att det finns anledning att tro att polisen vill titta närmare på det, säger Mårten Schultz till SvD.