SD vill ge 20 000 till förstagångsföräldrar

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I helgen fattar SD beslut om sin valplattform inför höstens riksdagsval.

”Engångsbidrag till förstföderskor” är ett av förslagen som ska diskuteras, 20 000 kronor till den som får sitt första barn.

– För vi tycker att just första barnet, oavsett vad du har för inkomst, så innebär det ju ändå en merkostnad, säger Julia Kronlid, SD:s familjepolitiska talesperson, till Sveriges radio.

Enligt Sveriges radio har Sverigedemokraternas ledning tagit fram ett konkret förslag för hur ett bidrag till förstagångsföräldrar ska utformas. Detta inför helgens valplattform där fyra politiska områden är prioriterade, sammanhållning, sjukvård, kriminalpolitik och migration.

– 20 000, det kan inte kanske bekosta allt, men det kan vara en hjälp, en uppmuntran för barnfamiljer, säger Julia Kronlid, familjepolitisk talesperson, till radion.

Vill se över flerbarnstillägget

Bidraget som beräknas kosta staten en miljard kronor om året är tänkt att genomföras genom besparing på flerbarnstillägget och ska inte vara inkomstbaserat. I dagsläget får familjer med två barn 150 kronor extra i månaden, ett belopp som ökar ju fler barn man har. Det vill SD se över.

– Vi vill fortfarande ha ett flerbarnstillägg, men det ska ökas lika mycket för varje barn, så där kan det göras en viss besparing, säger Kronlid.

Julia Kronlid, SD:s familjepolitiska talesperson.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Julia Kronlid, SD:s familjepolitiska talesperson.
Publicerad:

LÄS VIDARE