Senator i ägg-tumult efter kritiserat uttalande

Fraser Anning fördöms av premiärministern

Av: Adam Westin

Publicerad:

En australisk senator är i blåsväder efter att ha skyllt gårdagens terrorattack på muslimsk invandring.

Senatorn blev sedan äggad av en 17-åring – och slog tillbaka.

Polisen utreder nu händelsen.

Premiärministern i såväl Nya Zeeland som Australien har kallat gårdagens attack mot två moskéer för en terroristattack med högerextrema motiv.

49 personer dog och många vårdas med allvarliga skador. Den misstänkta förövaren Brenton Tarrant är australiensisk medborgare. Han gjorde vit makt-tecken när han häktades.

Tar upp ”växande muslimsk närvaro”

Fraser Anning, en senator för delstaten Queensland i Australien som sitter i parlamentet, gick i går ut med ett skriftligt uttalande som snart drogs tillbaka. Senatorn fördömde attentatsmannen och säger att våld inte har någon plats i samhället.

Samtidigt, skriver han, sätter händelsen ljus på en växande rädsla för ”växande muslimsk närvaro” i Australien och Nya Zeeland.

”Den verkliga anledningen till dagens blodsutgjutelse är integrationsprogrammet som tillät muslimska fanatiker att migrera till Nya Zeeland från första början”.

Premiärministern: ”Vidrigt uttalande”

Fraser Anning skriver att media och vänsterpolitiker kommer hävda att vapenlagar eller människor med nationalistiska åsikter är bakomliggande orsaker till skjutningen, men detta är ”klychigt nonsens”, skriver senatorn.

”Låt oss vara tydliga, muslimer må ha varit offren i dag men oftast är de förövarna. Över hela världen mördar muslimer människor i industriell skala, i religionens namn.”

Fraser Anning är en oberoende ledamot som tidigare tillhört det antimuslimska ”One Nation”-partiet, skriver Washington Post.

Australiens premiärminister Scott Morrison skriver på Twitter att det är ”vidrigt” av senatorn att skylla den högerextrema attacken på immigration.

”Sådana åsikter har ingen plats i Australien, än mindre Australiens parlament.”

Äggades – slog tillbaka

Efter uttalandet och kritiken råkade Fraser Anning ut för en äggning under en presskonferens i Melbourne. Kamerorna rullade när en 17-åring gick upp bakifrån och knäckte ett ägg mot Annings huvud, och samtidigt filmade med en mobiltelefon.

Fraser Anning svarade med att utdela två slag med öppen handflata, innan anhängare drog bort senatorn och 17-åringen brottades ned.

17-åringen greps av polis men har släppts i väntan på utredning. Regeringen och oppositionspartiet har enats om att agera mot Fraser Anning för hans uttalande när parlamentet öppnar igen i april, skriver Washington Post.

Publicerad: