Demokraterna: ”Samarbeta eller titta på”

Uppdaterad 2018-09-11 | Publicerad 2018-09-10

GÖTEBORG. Hela havet stormar på Västkusten.
Sossarna har fått historiskt låga siffror och Moderaterna har gjort sitt sämsta val på 45 år.
Partiet som surfar i ovädret heter Demokraterna – det nystartade partiet vars kärnfråga är att stoppa Västlänken.

– Det är fantastiska siffror att gå från 0 till 17 procent på ett år. Vi är en ordentlig vågmästare så vi har en bra förhandlingssituation, säger Demokraternas partiledare Martin Wannholt och tillägger:

– Och vi har hållit tillbaka Sverigedemokraterna. Ett bra val i många aspekter här i Göteborg.

Lägst ner på pallplatsen står Moderaterna med 14,5 procent. Deras mandat i kommunfullmäktige kommer nästintill halveras, från 20 till 12.

– Det viktiga är ändå att förutsättningarna för att få till ett maktskifte och att få Socialdemokraterna att lämna över är bättre än förut, säger Jonas Ransgård, Moderaternas gruppledare i Göteborg. 

”Vi fattar inte riksdagsbeslut”

Han vill samarbeta med Demokraterna, men inte stjälpa delar av infrastruktursatsningen Västsvenska paketet som Västlänken är en del av.

– Västsvenska paketet är ju ett riksdagsbeslut och vi fattar inte riksdagsbeslut i Göteborgs kommun.

Hur ska ni då kunna samarbeta med Demokraterna?

– Vi har en hyfsat stor samsyn mellan Alliansen och Demokraterna, större än mellan oss och Sossarna eller Demokraterna och Sossarna, menar Ransgård. 

– Det är ju trevligt, replikerar Demokraternas Wannholt och ler kort.

– Men! Om man inte stoppar Västlänken och skövlar Göteborgs stad i tio år så är inte vi med. Det som kommer hända i ett sådant skede är det vanligaste: de rödgröna regerar och de blågröna åker i baksätet och tittar på.

Och vad gör ni?

– Vi går i opposition och kommer kritiskt granska så att skattepengarna stannar i Göteborg.

”Det är en senare fråga”

Mitt i stormens öga finns självaste Jonas Ransgård. När han tillträdde som gruppledare 2010 hade Moderaterna 25,5 procent av väljarstödet i kommunen. Nu ville man bli störst – valresultat blev en käftsmäll.

– Vi är många som bär ansvar för vilken politik vi bedrivit så vi är många som får fundera på hur vi kunde gjort istället, försvarar Ransgård.

Nu ifrågasätter kritikerna om du ska sitta kvar, vad säger du själv?

– Det är en senare fråga. Vi har en ordning för det också, men det som ligger närmast i tiden är hur vi omsätter det här valresultatet i så mycket Moderat politik som möjligt i kommunen.