Grönt ljust för motoffensiv från Zelenskyj: ”Vi är redo”

Publicerad 2023-06-03

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ger grönt ljust för motoffensiven.

– Vi är redo, säger han till tidningen Wall Street Journal.

Den amerikanska tidningen, som träffat Zelenskyj i ukrainska hamnstaden Odessa, publicerade på lördagen en lång intervju med presidenten.

– Vi är mycket övertygade om att vi kommer att lyckas, säger han och fortsätter:

– Ärligt talat kan det utvecklas på flera olika sätt, helt olika. Men vi kommer att sätta igång, och vi är redo.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten erkänner samtidigt i intervjun att ryssarna är överlägsna i luftrummet vid fronten, och att ”ett stort antal soldater kommer att dö” i attacker från ryska stridsflygplan under motoffensiven.

Men han hävdar också att de ukrainska infanterisoldaterna är ”starkare och mer motiverade” än de ryska trupperna.

För närvarande har Ukraina fått två uppsättningar av luftförsvarssystemet Patriot. Men Zelenskyj skulle vilja ha 50 Patriot-system, för att stå emot de ständiga ryska robot- och drönaranfallen mot mål över hela Ukraina, säger han till Wall Street Journal.

 

Volodymyr Zelenskyj uttrycker oro inför ett eventuellt presidentbyte i USA nästa år, speciellt om Donald Trump återtar Vita huset.

– I en sådan här situation, när det finns ett stöd, så är man rädd för förändringar, säger Zelenskyj, som inte förstår Trumps påstående om att han kan avsluta kriget på 24 timmar, med tanke på att han inte gjorde något som president för att avsluta kriget som Ryssland inledde redan 2014.

Zelenskyj konstaterar också i intervjun att han inte räknar med att Ukraina kan bli Nato-medlem innan kriget är slut, men att han hoppas att landet får ”en tydlig väg till Nato-medlemskap” under organisationens julimöte i Litauen.

Redan 2008 uppgav Nato att Ukraina skulle få bli medlem i organisationen, men då presenterades inte någon tidslinje för vägen till medlemskap.