Oro för att gängen ska slå rot i Sundsvall

Uppdaterad 2023-01-28 | Publicerad 2023-01-27

Flera medier har publicerat uppgifter om att våldsvågen i Stockholm delvis har koppling till narkotikamarknaden i Sundsvall. Arkivbild.

Sundsvall har hamnat i fokus efter den senaste tidens våldsvåg.

Kommunledningen anser inte att utvecklingen är lika allvarlig som på vissa andra håll – men det finns en oro för att gängkriminaliteten ska få fäste i staden.

– Rent generellt kan man konstatera att en omfattande våldsutveckling i storstäderna kommer att leda till att man i kriminella miljöer tittar på andra marknader där det är lugnare, säger Niklas Säwén (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, till TT.

I torsdags kväll slog polisen till mot flera adresser i Sundsvall och grep ett femtontal personer, varav sju anhölls på fredagen. Vid tillslagen beslagtogs enligt polisen automatvapen, sprängladdningar och stora mängder narkotika.

Polisinsatsen gjordes efter det att flera medier publicerat uppgifter om att den senaste tidens våldsvåg i Stockholm delvis har koppling till en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall, något som polisen hittills inte velat bekräfta.

Växande marknad

Inte heller Niklas Säwén vill kommentera eventuella kopplingar till huvudstadsområdet, men han säger att man har märkt av att narkotikahandeln förändrats på senare år.

– Polisen lyfter exempelvis festdrogandet här har blivit vanligare. Det påverkar förstås narkotikamarknaden som växer och blir mer intressant för den organiserade brottsligheten.

En av de mest brännande frågorna när det gäller våldsutvecklingen är gängens rekrytering av barn och ungdomar. Av de sju som anhölls i Sundsvall är två personer minderåriga.

Bryta nyrekryteringen

Från kommunens håll arbetar man tillsammans med polis och socialtjänst på flera plan för att förebygga och förhindra att unga hamna i kriminalitet. Det handlar bland annat om ett utökat antal fältassistenter, särskilda satsningar i skolan och relationsskapande insatser i bostadsområden.

– Jag är helt övertygad om att vi måste fortsätta på det området. Det viktigaste vi som kommunpolitiker kan göra är att utveckla fler insatser för att bryta nyrekryteringen till både kriminella nätverk men också till narkotikaanvändandet, säger Niklas Säwén.

Han säger också att händelseutvecklingen har skapat en oro hos honom och andra Sundsvallsbor. Säwén understryker dock att staden inte drabbats på samma sätt av gängkriminaliteten som Stockholm och andra städer runtom i landet och att man har resurser för att bromsa utvecklingen.

– En oro vi har är att kriminella börjar titta åt andra håll och expandera sina geografiska områden om inte utvecklingen bryts i storstäderna.

ANNONS