Ukrainska Olha, 39, hjälper landsmän få jobb i Sverige

Publicerad 2022-11-15

Olha Musiienko, 39, flydde från Kiev med två barn och sin mamma.

Nu hjälper hon ukrainska flyktingar i Boden att få arbete – hittills har det blivit 27 jobb.

– Vi är mycket oroliga varje dag och önskar att kriget ska ta slut, säger Olha.

Följ ämnen
Ukraina

När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari var Olha hemma i Kiev med sina barn och sin mamma:

– Det var panik, vi vaknade av att de bombade oss. Sedan lugnade det ner sig. Men när bomber började falla nära vårt hus igen och det började brinna så satte vi oss bara i bilen och körde, berättar Olha.

Efter 30 timmars väntan vid gränsen kom de in i Polen. Några dagar senare fortsatte de till Sverige, och placerades av Migrationsverket i Boden, dit de kom i början av mars.

– Vi var rädda för klimatet, för det var så långt norrut. Men när vi kom fram förstod vi genast att det är mycket bra här, säger Olha.

Ukrainska flyktingen Olha Musiienko, 39, har hjälpt 27 landsmän att få jobb i Sverige.

Eftersom Olha är utbildad engelskalärare och van vid att fylla i dokument på ett strukturerat sätt fick hon snart jobb som arbetsmarknadskonsulent på den kommunala arbetsmarknadenheten JobbCenter i Boden.

– Hennes uppdrag är att kartlägga de ukrainska flyktingar som kommit hit via EU:s massflyktsdirektiv och sedan i samverkan med oss övriga matcha dem mot lämpligt arbete, säger Thomas Knutsson, chef för JobbCenter.

Boden.

För närvarande finns omkring 200 ukrainare i Boden. Olha och två ukrainska kollegor på JobbCenter har intervjuat 146 ukrainare och ordnat jobb åt 27 av dem.

– Självklart är vi mycket glada när folk får jobb. En del arbetar nu i förskolor, några på hotell, andra som städare. Många är välutbildade. En som kan bra engelska undervisar i matematik, en annan som både kan bra engelska och tyska jobbar också i en skola, berättar Olha.

Hon är glad att hon har ett arbete, och att hon slipper leva i krigets Ukraina:

– Vi är mycket glada att mina barn får gå i förskola och skolan här, medan deras jämnåriga ofta sitter i skyddsrum i Kiev. Mina barn behöver inte känna någon stress.

Räknar du och din mamma med att återvända till Ukraina i framtiden?

– Jag gör inte upp några planer. Vi lever dag för dag, vi vet inte vad som händer i morgon. Men vi är mycket tacksamma för att vi får vara i Sverige, säger Olha Musiienko.