Malmö stad förbereder sig för corona: ”Kommer klara detta”

Publicerad 2020-03-10

Malmö stad gör sig redo att möta en eventuell pandemi.

Just nu diskuteras personalbortfall och materialinköp i kommunhuset. Närheten till Danmark har också seglat upp som en viktig fråga.

– Vår kommun är van att hantera kriser. Vi är redo, säger Lina Ringberg, beredskapssamordnare på Malmö stad.

Under måndagsmorgonen rapporterade Region Skåne för första gången på flera dagar inte in några nya virusfall. Det betyder dock inte att faran är över. I kommunhuset råder just nu febril aktivitet. Det ena mötet avlöser det andra. Flera samtal handlar om hur kommunens personal snabbt ska kunna ställa om vid ett förändrat läge med många smittade.

Lina Ringberg som har det övergripande ansvaret menar att kommunen är rustad att klara ett eventuellt utbrott.

– Vi arbetar inte utifrån en krisplan, vårt förhållningssätt är i stället att vi ska kunna anpassa vår personalstyrka och sätta in resurser där det behövs. Och det har vi god erfarenhet av sedan tidigare. Under flyktingkrisen behövde vi exempelvis snabbt ställa om, och klarade detta.

Kan inte ge efter för oro

Kommunens hållning just nu är att följa utvecklingen noga och att fatta beslut enligt Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Skånes rekommendationer.

– Om de skulle rekommendera oss att stänga en skola eller förskola, då gör vi det. Men vi har inte fått indikationer på att det skulle behövas, säger Lina Ringberg, som menar att den största frågan för kommunen just nu handlar om att dämpa oron bland invånarna.

– Vi kan inte ge efter och fatta godtyckliga beslut för att folk är oroliga, det spär bara på oron ännu mer. I nuläget har vi ingen allmän smittspridning i samhället. Då är det det vi förhåller oss till.

För dialog med danskarna

Förutom möjligheten att snabbt kunna omfördela personal ser kommunen över framtida materialinköp. Lina Ringberg förklarar:

– Det kan exempelvis handla om inköp av datorer till skolor. Produktionen i Kina har ju legat nere under en tid, och där behöver vi ligga steget före. Likadant med skyddsutrustning. Just nu har vi så att det täcker våra behov, men situationen kan ändras.

Dessutom förs samtal över landsgränsen med danskarna om hur de förhåller sig till viruset.

Danmark är ju lite mer drastiska när de fattar beslut, och det påverkar Sverige och inte minst Skåne. Där måste vi ha en nära dialog kring Kastrup, och vissa större evenemang som vi samarbetar kring.