Handtvätt och avstånd stoppade influensan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Uppmaningen att tvätta händerna fick stopp på flera smittor. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Uppmaningen att tvätta händerna fick stopp på flera smittor. Arkivbild.

NYHETER

Uppmaningen att tvätta händerna och hålla avstånd för att få bukt med coronaviruset fick också andra positiva effekter. Säsongen för influensa, vinterkräksjuka och RS-virus avstannade ovanligt tidigt, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Åtgärderna att stanna hemma vid minsta symptom, tvätta händerna och hålla avstånd, i kombination med den slopade karensdagen och förbudet för större sammankomster ledde till en snabb nedgång i smittspridningen.

"Antalet influensafall gick från en toppnotering under vecka 10 till avslut vecka 13. En sådan snabb minskning från topp till säsongsavslut har vi inte sett under de senaste 20 åren inom laboratorieövervakningen", säger enhetschef Mia Brytting pressmeddelandet.

Redan i slutet av mars kunde säsongen för vinterkräksjuka förklaras som avslutad. Det är nästan två månader tidigare än vanligt. Smittspridningen av RS-virus var den lägsta sedan säsongen 2013–14.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN