Prognos: 600 kronor lägre pensioner nästa år

Publicerad:

Många pensionärer kommer sannolikt få mindre i plånboken 2021, enligt en prognos från Swedbank och sparbankerna. Detta på grund av coronapandemins effekt på samhällsekonomin. I genomsnitt beräknas pensionerna minska med 600 kronor i månaden, efter skatt, under 2021.

“För de med en pension under 17 000 kronor vägs minskningen dock upp av det nya pensionstillägg som regeringen tillsammans med övriga partier i pensionsgruppen inför vid årsskiftet. Men många andra pensionärer kommer sannolikt att få mindre i plånboken 2021”, skriver Swedbank.

Pensionsmyndigheten spår att inkomstpensionen minskar med 1,5 procent och premiepensionen sjunker med 8 procent.

– Den ekonomiska krisen drabbar inte bara arbetsmarknaden, den påverkar även pensionerna. Pensionskapitalet är placerat i fonder, och påverkas därmed av hur börsen utvecklas. Hur mycket som avsätts till pensionssystemet beror bland annat på hur hög den ekonomiska aktiviteten är i landet. Sjunker aktiviteten, ja då sjunker även avsättningarna till pension och det kan även påverka utbetalningarna enstaka år, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Publicerad: